19
Mayıs
2024
Pazar
YAKUTİYE - ERZURUM

Başkan'dan mahkeme sitemi

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, belediyelerin icraatları önündeki en büyük engellerden birinin de insanlarda oluşan yanlış kanılar olduğunu söyledi.

Şehrin önemli bir bölgesinin yıkıntı mahalle ve sokaklardan oluştuğunu belirten Korkut, mail-i inhidam raporu tutulmak suretiyle yıkılması gereken bina kalıntılarının maddi külfeti yanında hukuki yük doğurduğunu belirtti. Korkut, bu durumdan dolayı her yıl davalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Ali Korkut, belediyelerin iyi hizmet yapabilmeleri için kaynaklarının yeterli olmasının yanında hizmet sahasında yaşayan vatandaşların da destek ve anlayışına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.


Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, “Yakutiye ilçesi şehir merkezini oluşturmakta. Dolayısıyla tarihi eserlerin tamamı bizim sınırlarımız içerisinde bulunmakta. Yine en yoğun gecekondu, viran olmuş evlerin doldurduğu mahalleler de bizim sınırlarımız içerisinde. Bölgemizde hemen hemen her mahallede birkaç duvardan başka bir şeyi kalmamış evlerle karşılaşabiliyoruz. Bunları yıkmak gerekiyor. Güvenlik kaygıları nedeniyle Emniyet Müdürlüğümüzden bu yönde çok sayıda talep gelmektedir. Ayrıca görünüm ve estetik açıdan büyük problem oluşturmakta bu yapılar. Biz belediye olarak büyük sorunlarımıza ve maddi sıkıntılarımıza rağmen yıkılması zorunlu olan binaları yıkmaya çalışıyoruz. Ancak bunları yaparken de vatandaşlarımızın gereksiz dayatmaları, mahkeme süreçleriyle uğraşmak durumunda kalıyoruz” dedi.


YASA YIKILMASINI EMREDİYOR
Ali Korkut, İmar Kanununun 39 ve 40. maddelerinin yıkılması gereken binalar ile ilgili detaylı bilgi verdiğini anımsatarak, “Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar başlığı altında 39. Madde ‘Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı yüzde 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir.’ der. Yine ilgili kanunun Kamunun selameti için alınması gereken tedbirler başlığı altında 40. madde çerçevesinde arsalarda, evlerde ve sair yerlerde umumun sağlık ve selametini ihlal eden, şehircilik, estetik veya trafik bakımından mahzurlu görülen enkaz veya birikintilerin, diye başlar ve belediyelere bu tür yapı ve görüntülerin kaldırılması görevini yükler. Biz belediye olarak tehlike arz eden binaları yıkıyoruz ve enkazını kaldırıyoruz. Bunun masrafını sahibinden almamız kanuni bir hak olmasına karşın bir talepte bulunmuyoruz. Ancak bazı vatandaşlarımız çevreden ve kulaktan dolma bilgiler üzerine ‘acaba belediyeden bir şeyler koparır mıyım’ mantığıyla hareket ederek bize dava açıyorlar. Yoğun olmamakla birlikte bu tür vakalarla karşılaşıyoruz. Bu bizim çalışma azmimizi gölgeliyor, personelimizin moralini bozuyor. Halkımızın daha duyarlı olmasını ve bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 13:50:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?