18
Mayıs
2024
Cumartesi
YÜKSEKOVA - HAKKARİ

Bu çile çekilir gibi değil

Hakkari’de meydana gelen depremden sonra çok sayıda ev hasar görürken, korkudan evlerine giremeyen halk, dondurucu soğuk altında kendi yaptıkları çadır ve barakalarda yaşamaya çalışıyor.

Halk, yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi olurken, geceleri dışarıda yatan çocuklar ısınmaya çalışıyor. Depremden günler sonra bölgeye ulaşan Köy Hizmetleri ekipleri ise, dozer ve greyderlerle depremden zarar gören köy yolarını kardan temizlemeye çalışıyor.

Yüksekova İlçesi’ne bağlı Ortaç, Konak, Gümüşlü, Kargılı, Kapılı, Birincen, Salkımlı ve Dibekli köylerine depremden sonra Köy Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri günler sonra ulaşabildi.

Depremde, ilçeye bağlı köylerde toplam 5 ev yıkılırken, çok sayıda evin ise oturulamaz durumda olduğu belirtildi.

Yaşadıkları Konak Köyü’nün hemen boşaltılmasını isteyen vatandaşlar, evlerinin yıkılmak üzere olduğunu ve soğuk havalara rağmen yaptıkları naylon barakalarda kaldıklarını belirttiler.

Konak Köyü sakinleri, depremden sonra yetkililerin kendilerine ulaşamadıkları için tepkili olduklarını ifade ettiler. Bir tepenin eteğinden kurulan Konak Köyü’nün, depremden sonra yaklaşık 5 metre aşağı kaydığını ve yetkililerin incelemelerde bulunmasını isteyen köy halkı, kendilerine hiç bir yardımın ulaşamadığını belirttiler.

Konak Köyü’nde yaşayan Ayfer Sırma adlı 13 yaşındaki kız, depremden sonra meydana gelen sorunları anlattığı bir mektup yazdığını ve yetkililere göndereceğini ifade etti.

Ayfer Sırma mektubunda, "Devlet bugünlerde bize destek vermelidir. Devlet gelecek, bize yardım edecek diye gözümüz yollarda kaldı. Şimdi el uzatma zamanıdır; korkuyoruz, üşüyoruz" dedi.

Deprem paniğini halen üzerinde atamayan kadın ve çocuklar ise, hayvanlara ait otları yakarak etrafında ısınmaya çalışırken, akşamları korkudan dışarıda yatan çocuklar, yorganlar içinde ısınmaya çalışıyorlar. Kadınlar dışarıda yemek yapıp ailelerinin beslenmelerini sağlamaya çalışırken, herkes açık alandaki soba çevresinde ısınmaya çalışıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 17:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?