27
Mayıs
2024
Pazertesi
YÜKSEKOVA - HAKKARİ

İhtiyaç için katlanıyorlar

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında ödenen Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) paralarının dağıtımı sırasında izdiham yaşandı. Sosyal güvencesi olmayan ailelere yönelik 3 ayda bir dağıtılan ŞNT ödemeleri sırasında bir an önce içeri girmeye çalışan kadınlar adeta birbirlerini ezdi.
Cengiz Topel Caddesi üzerindeki PTT İlçe Müdürlüğü önünde sabahın erken saatlerinde toplanan yaklaşık 9 bin bayan ile görevliler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Sosyal güvencesi olmayan ailelere yönelik yapılan para dağıtımında, izdihamı önlemek için PTT yetkilileri polisten yardım istedi. Polis ekipleri vatandaşların sıraya girmesini sağlarken, vatandaşlar daha sonra gruplar halinde içeri alındı. Yıllar önce ve 3 bin nüfus için yapılan Yüksekova merkez PTT hizmet binasının yetersiz kaldığını söyleyen vatandaşlar, binanın şu an yüz bine ulaşan nüfusa hizmet verecek durumda olmadığından izdihamın yaşandığını ifade etti. PTT'ye gelen esnaflar da bu duruma isyan ederek, "Günlerdir yapmamız gerek işlemlerimizi yapamadık, çekleri ödeyemedik" diye konuştu.
Acil bir işlemi için PTT'ye gelen Cihan Kaya isimli vatandaş ise ilçede yapılan yardım dağıtımında yaşanan durumun içler acısı olduğunu söyleyerek, 70 bin nüfusa yaklaşan bir ilçede PTT hizmet binasının yetersizliği yüzünden büyük sorun yaşadıklarını aktardı. Kaya, "İnsanlar özellikle ŞNT ödemelerinin yapıldığı günlerde PTT ile ilgili hiç bir işlemimizi gerçekleştiremiyoruz. Aşırı kalabalıktan insanlar içeri giremiyor. Bu binanın kapasitesi artık günün şartlarına cevap veremiyor. Çağın gereklerine uygun medeni bekleme salonları olan hizmet üretebilen bir hizmet binasının yapılmasını talep ediyoruz. İki gündür burada bir havale yapmak için bekliyorum. Benim gibi bir sürü insan var, burada işlerimiz aksıyor. Devlet buraya bir postane binası yaptırıp, gerekli personeli almalıdır. Bir kişinin işlemi yarım saatte bitiyor. İnsanların burada böyle yığılarak iki kuruş para alabilmek için bu kadar onurunun zedelenmesine gerek yok" dedi.
Yaklaşık 3 günden beri ilçede ödenmeye devam edilen yardımlardan 18 bin öğrenci, 12 bin öğrencininse sağlık yardımından yaralandığı kaydedilirken, 2 bin ailenin de bu yardımdan yararlanmak için başvuruda bulunduğu bildirildi.
.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2006 Çarşamba 15:30:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?