18
Mayıs
2024
Cumartesi
YÜKSEKOVA - HAKKARİ

Köylüler çekirgelere savaş açtı

Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ilaçlamada yetersiz kaldığını iddia eden köylüler, tarlalarına zarar veren çekirgeleri yakalayarak kafalarını gövdelerinden ayırdı. İlçe Tarım Müdürü Mehmet Bilgin'in çekirgelerle mücadelede başarılı olmak için köylülere hindi önermesi, tartışmalara neden oldu. Hindi önerisine karşılık köylüler ise, Müdür Bilgin'e tarlalarının uçakla ilaçlanması talebinde bulundu.

Önceki gün ilçedeki çekirge istilası yüzünden büyük maddi zararların meydana geldiği buğday tarlaları bugün sabah saatlerinde İlçe Tarım Müdürü Mehmet Bilgin başkanlığında ekipler tarafından ilaçlanmaya başlandı. İlçe merkezinin de yer aldığı ovadaki onbinlerce dönüm araziyi tamamen işgal eden çekirgelerin, üzerinden geçtikleri her tarafı yok etmeleri köylüleri harekete geçirdi. Önlerine çıkan her tarafı harap eden çekirgelerin buğday ve yonca tarlalarını biçilemez duruma getirmesi üzerine köylüler, çekirgelere karşı savaş açtı.

İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ilaçlamada yetirsiz kaldığını iddia eden köylüler, kendi imkanlarıyla tarlalarındaki çekirgeleri yakalamak için büyük çaba harcadı. Akçalı, Köprücük, Akalın, Aksu, Adaklı ve Kadıköy köylerindeki buğday tarlalarına zarar veren çekirgelerle mücadelenin halen devam ettiği belirtildi. Köylüler, yakaladıkları çekirgelerin kafalarını gövdelerinden kopararak adeta cezalandırdı.

İlaçlama sırasında Tarım Müdürü Mehmet Bilgin'in köylülere hindi sazlığı yetiştirilmesi önerisinde bulunması tartışmalara neden oldu. Köylüler, 'O kadar hindiyi bizler nerden getirelim buraya. Hindi tarlalarımıza zarar verir. Tarlalarımızın içine hindi girdi mi artık bu tarla gitti" şeklinde tepki göstererek, Müdür Bilgin'e uçakla havadan tarlalarının ilaçlanmasını istedi.

Yüksekova İlçe Tarım Müdürü Mehmet Bilgin, "Proje yapıp buraya hindi palazı getirip gelecek yılda hindi palazı yetiştirilerek bu çevrede yaylım yapılarak bu çekirgelerin önüne geçilmeli. En güzel mücadele doğal yolla biyolojik mücadeledir. Bu çekirgelerin çıkması birbirine bağlantılıdır. Nehir sazlığı kurutulmuş. Nehir sazlığı kurutulduktan sonra burada yaşayan kuş türlerinin nesli tükenmiş bu nedenle çekirgeler çoğalmış. Bu karşılıklı birbiriyle ilişkilidir. Kuş türü gidiyor çekirgeler çoğalıyor"dedi.

Akalın Köyü Muhtarı Reşat Doğmaz ise, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan ilaçlama çalışmalarının yetersiz olduğunu iddia ederek, tarlalarının havadan uçakla ilaçlanmasını isteklerini tekrarladı. Nizam Türfent isimli çiftçi de, "Biz tarlalarımızı maf ettik. Tarlalarımızın içinden geçiyoruz. Tarlarımızın içinden araba ve traktör geçtiği için ekinlerimiz yok oluyor. Bu nedenle uçak ile tarlalarımızın ilaçlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 16:17:39
Güncelleme :15 Temmuz 2005 Cuma 16:36:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?