19
Mayıs
2024
Pazar
YÜKSEKOVA - HAKKARİ

Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?

Hakkari milletvekilleri bu soruya çarpıcı teorilerle yanıt veriyor: PKK gidince aç kaldılar, ABD bombalarından korktular, saldıracak koyun kalmadı vs....

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 40 yıl sonra dehşet saçan kurt sürüsünü hangi etkenlerin tetiklediği bilimsel verilerle açıklanmaya çalışılırken, TBMM’de ilginç "teoriler" üretilmeye başlandı. Senaryoların merkezine, terör ve terörle mücadele sırasında boşaltılan köyler otururken, ağırlıklı ortak görüş şöyle yansıtıldı: "Eskiden koyunlara saldıran kurtlar, saldıracak koyun bulamayınca şehirlere dadandı". AKP Hakkari Milletvekilleri Mustafa Zeydan, "Kurtlar, Irak’taki çatışmadan, kurşun seslerinden kaçıp Yüksekova’ya indi" dedi. CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan ise terörle mücadele dönemlerine dikkat çekti ve "Bu mücadele sırasında bölgede ormanlık alanlar yakıldı. Ağaçlık yer kalmadı. Köyler boşaltıldı. Hal böyle olunca, eskiden koyunlara saldıran kurtlar şimdi insanlara saldırıyor" tezini ortaya attı. Canan, terörden önceki dönemde bölgede yaban hayvanlarının cirit attığını, barınma ve beslenme sorunu olmadığını savundu. Canan," Irak’taki kurşun sesleri, çatışma, her şey etken olabilir. Ancak en önemli etken hayvanların yaşamlarını sürdüreceği alanlarını kalmaması" diye konuştu.

GEÇEN YIL DAHA SOĞUKTU

Ağır kış şartlarının kurtları Yüksekova’ya indirdiğine ilişkin görüşler ise sağlıklı bir dayanak bulamadı. Geçen yıl aynı dönemde Hakkari merkez ve Yüksekova’da kar kalınlığı 20 cm iken bugün 7-8 cm olarak ölçüldü. Sonuçları değerlendiren Meteoroloji yetkilileri, "Bu ölçümler karşılaştırıldığında geçen yılın kış şartlarının daha ağır olduğu ortaya çıkıyor. Isı, her iki yıl da eksi 10 ile eksi 15 arasında. Bu nedenle de kurtlar etkilendi denilemez" görüşünü savundu. Yüksekova’da, kuduz korkusu ise giderek büyüdü. Vatandaşlarda, kuduz "tokalaşma ve öpüşme yoluyla geçer" inancı yaygınlaşınca radyodan anons başladı.

Sabah Gazetesi
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 10:22:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?