24
Mayıs
2024
Cuma
YÜKSEKOVA - HAKKARİ

Oğlunun katillerini yakalattı

OĞLUNU ÖLDÜRENLERİN İZİNİ YILLARCA SÜRDÜ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaklaşık 15 yıl önce oğlunu öldürenlerin peşine düşen baba, tespit ettiği askerler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bolu Dağ ve Komando Tugayı tarafından Yüksekova ilçesine bağlı bir köye düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra öldürüldüğü ileri sürülen Nezir Tekçi'nin (24) babası Halit Tekçi, yıllarca faillerin izini sürdü.

Terhis olan askerleri bularak, oğlunu hangi komutanın nasıl öldürdüğünü öğrenen baba Halit Tekçi, İHD Hakkari Şubesi'nde şube başkanı İsmail Akbulut ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. 1989 yılında askeriyenin emri doğrultusunda köylerinin boşaltıldığını ve ilçe merkezine

yerleştiğini iddia eden baba Halit Tekçi, 1995 yılında oğlunu Yukarı Ölçek köyüne gönderdiğini ve o günün akşamında yapılan operasyonla gözaltına alındığını ileri sürdü.

Tekçi, "Oğlumun hiçbir suçu yoktu. Bugüne kadar ne emniyette ne de savcılıkta herhangi bir olayda adı geçmemiştir. Benim oğlumun tek suçu Kürt olması ve üzerinde yerel kıyafetlerin olmasıydı. Oğlumu Ali İhsan Akın adındaki bir yüzbaşı tutukladı. 3 gün boyunca da oğlum gözaltında tutuldu. Oğlum ile hayvanları getirmeye gidenler bana şahitlik yapıyorlar. Yüksekova ilçesinde ben bir dükkanda oturuyordum, oraya 3 asker geldi, 2'si geri dönüp yan dükkana girdi. Yanımızda kalan asker alışveriş yapıyordu.

Bolu'dan Yüksekova Ölçek köyüne geldiklerini söyleyen askere, 'siz köylerde gözaltına çok insan aldınız ve bazıları halen kayıptır. Benim de o günden beri oğlum kayıptır' dedim. Verdiğim eşkal doğrultusunda asker, 'senin oğlunu öldürdüler' dedi. Ben oğlumun nerde neden öldürüldüğünü sorduğumda ise, 'Oğluna PKK'nın sığınaklarını sordular, bize yerlerini göster. Oğlun yalvardı, PKK'lı olmadığını ve sığınakları bilmediğini söyledi. Oğlun 2-3 gün elimizdeydi. En son sabaha karşı saat 05.30'da gittiğimiz

operasyonda Yüzbaşı Ali Osman Akın, PKK'nın yerini göstermesini yoksa öldüreceğini söyledi. Komutan bu sırada askerlerin içinde kaç Kürt varsa elini kaldırmasını istedi. Yaklaşık 22 asker elini kaldırdı. Ateş etmemizi istedi, bu sırada soyadını bilmediğimiz Kemal Teğmen oğlumun kolandan tutarak Ali Osman Akın'a izin verilmesi halinde kendisinin ateş etmesini istedi. Komutanın emri ile teğmen oğluna iki kurşun sıkıp sonrada toplu ateşe tuttular. Cesedi mayının üzerine bırakarak patlattıktan sonra kafasını

aldılar. Ne yaptılar bilmiyorum' şeklinde bana bilgi verdi. Bu askerin dışında birkaç asker daha şahitlik yapacaklarını söylediler" dedi.

İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut ise, "Nezir Tekçi'nin Dağ ve Komando Tugayı tarafından infaz edildiği yönünde iddialarının olduğunu ve infazı gerçekleştirenlerin isimlerinin belli olmasına rağmen herhangi bir yargı sürecinin başlatılmaması, Türkiye'de özellikle faili meçhul cinayetlerinin üzerinde hukukun olmaması kendisini bir daha göstermiştir. Ancak ne yazık ki Ergenekon soruşturması altında bir soruşturmanın başlatıldığı herkes tarafından bilinmektedir. Fakat özü itibariyle baktığımızda

gerçekten bu faili meçhul olayları gerçekleştiren hakkında herhangi bir yargı sürecinin başlatılmadığı bir kez daha kendisini göstermiştir. Bu anlamda biz İnsan İHD Hakkari Şubesi olarak faili meçhul cinayetler demiyoruz. Faili belli cinayetlerinde olduğunu faillerinin belli olduğu halde yargı önüne çıkarılmadığı ve cezalandırılmamalarındaki temel anlayışın ne olduğunu bilmek istiyoruz. İHD Hakkari Şubesi olarak bu olayın takipçisi olacağımızı ve sonuna kadar takip edeceğimizi belirtiyoruz" dedi.

OĞLUNU ÖLDÜRENLERİN İZİNİ YILLARCA SÜRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 17:00:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?