18
Mayıs
2024
Cumartesi
YÜKSEKOVA - HAKKARİ

Sağlık Bakanlığı Yüksekova'da

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Rüstem Zeydan ve beraberindeki sağlık ekibi, kurt saldırısının yaşandığı Yüksekova İlçesi’ne gelerek Devlet Hastanesi’nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Van’dan karayolu ile Yüksekova İlçesi’ne gelen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Rüstem Zeydan, Temel Sağlık Hizmetleri Uzmanı Dr. Turan Buzgan ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nevzat Akman, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gülhan Korkmaz ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Azim Kırıkçı, Vali Erdoğan Gürbüz, İlçe Kaymakamı Mustafa Öztaş ve Belediye Başkanı Salih Yıldız tarafından Devlet Hastanesi önünde karşılandılar. Vali Erdoğan Gürbüz ile Müsteşar Yardımcısı Dr. Rüstem Zeydan ve beraberindeki uzman doktor heyeti, Devlet Hastanesi Cerrahi Bölümü’nde tedavi altına alınan 5 yaralıyı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundular.

Daha sonra hastanede bir basın açıklaması yapan Vali Erdoğan Gürbüz ve Zeydan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdiler. Yaşanan olayın ardından mahallede devriye halinde gezen 3 polis memurunun kurdu vurarak öldürdüğünü belirten Vali Erdoğan Gürbüz, veteriner tarafından kuduz olup olmadığının öğrenilmesi için kurttan alınan numunenin Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderildiğini söyledi. Kuduz şüphesine karşı ilk günden itibaren yaralılara hastanede kuduz tedavisine başlanıldığını ifade eden Gürbüz, ellerinde yeteri kadar kuduz aşısı ve serumu olduğunu belirtti. Gereken önleyici tedbirlerin alınarak 20 bin nüfuslu Esentepe Mahallesi’ni karantinaya aldıklarını anlatan Vali Gürbüz, "Başıboş gezen hayvanların itlafı başta olmak üzere her çeşit güvenlik önlemi alınmıştır. Yerleşim birimlerine gelebilecek kurtlara karşı biz tedbirleri aldık. Amacımız kurtları imha etmek ve ekolojik dengeyi bozmak değildir. Yaralılar için basına yansıdığı gibi bir serum sıkıntısı yoktur. ’İran’dan kuduz serumu alınıyor’ diye bazı asılsız haberler çıkmıştır. Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bol miktarda elimizde serum ve aşı bulunuyor" dedi.

"PANİĞE GEREK OLMADIĞI GİBİ VATANDAŞLARI SİLAHLANDIRMANIN DA ANLAMI YOK"

Basın mensuplarının, paniğe yol açan olayın ardından bazı köylülerin valiliğe müracaatta bulunarak kendilerine silah verilmesi talebinde bulundukları yönündeki sorusuna ise Vali Gürbüz, "Vatandaşları silahlandırmaya gerek yoktur. Şehirde ve köylerde güvenlik güçlerimiz gereken tedbirleri almışlardır. Ayrıca köylerde 8 bine yakın köy korucumuz var. Bunlar da 24 saat görevlerinin başındadırlar. Ben eminim ki böyle bir olay batı bölgesinde olsa bu kadar basın mensubu bu olayın arkasında durmaz ve bu kadar da gündeme gelmezdi. Bunun altını çizerek söylüyorum. Burada cereyan eden sadece bir kurt olayıdır" şeklinde cevap verdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Rüstem Zeydan ise, kamuoyunun bazı tereddütlerini bertaraf etmek amacıyla bölgeye geldiklerini belirtti. Uzman doktor arkadaşlar ile birlikte ilçeye durum tespiti için gelmediklerini anlatan Zeydan, "Uzman doktor arkadaşlarımız yarın yaralıların tedavi protokollerini gözden geçirecekler. Yaşanan olay bu coğrafyada yaşamanın bir bedelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önermiş olduğu şekilde tedavilerin yapıldığına inanıyoruz. Kuduz serumu denilen işlem, kuduz aşısına ilaveten yapılan bir işlemdir. Bu da olayın yaşandığı günden itibaren 7 günle sınırlıdır. Bugün olayın ardından 72 saat geçmiştir. Elazığ’a gönderilen numunelerden alınan ilk sonuçlar kuduz olduğu şüphesi yönündedir. Bu şüpheye hiç mahal vermeyecek şekilde bu numuneyi Elazığ’dan Ankara’ya aldırttık. Burada da bir daha gözden geçireceğiz. Burada da kuduz olduğu yönünde rapor çıksa da hiç önemli değil. Yaralılarımıza zaten ilk günden itibaren kuduz vakası varmış gibi tedavi yapılmıştır. Uzman doktor arkadaşlarımızla mahalledeki karantinanın devam ettirilip ettirilmeyeceği konusunda bir durum değerlendirmesi yapacağız" diye konuştu.

Yüksekova
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 12:59:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?