29
Mayıs
2024
Çarşamba
ARALIK - IĞDIR

Çiftçilere teşvik toplantısı

Aralık ilçesinde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Saim Saffet Karahisarlı, köylünün, devletin büyük destekler verdiği tarım ve hayvancılıkla ilgili çalışmasını ve projeler üretmesi gerektiğini belirterek "Gelin böyle projeler üretelim. Diğer türlü şeyleri tembellik olarak adlandırıyorum. Devlet bize yiyecek versin, devlet bize kömür versin diyenlerden utanıyorum" dedi.

Iğdır'ın Aralık ilçesinde çiftçilere yönelik süt sığırcılığı ve meyve yetiştiriciliğini teşvik toplantısı yapıldı.

Toplantıya Aralık ilçe ve köylerinden çok sayıda çiftçinin yanısıra Iğdır valisi Saim Saffet Karahisarlı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Nuri Erkan, Aralık Kaymakamı Ferhat Burakgazi, Aralık Belediye Başkanı Muharrem Kumtepe, İl Özel İdare Müdürü Ferhat Akkuş, Tarım İl Müdürü Cihan Akbaş, İl Sağlık müdürü Ahmet Taş ve birçok kurum amiri katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Tarım İl Müdürü Cihan Akbaş, "Çiftçilik yapan insanların geçim kaynağı tarımsal üretim ve hayvansal üretimdir. Eğer hayvanınız varsa ve imkanınız az ise kooperatif kaynaklarını kullanmanız gerekmektedir. Kooperatif demek birlikte iş yapmak demektir. Kooperatifçilikte temel amaç, üretilen malı değerlendirme veya pazarlamadır. Birlikte iş yapmayınca maliyetler devamlı yüksek olur. Kooperatifte alıcılarla daha iyi pazarlık yapma olanağı vardır. Geçim kaynaklarımızdan biri olan meyvecilikte devlet 2005 yılında projeler yaptı ve çiftçiler destek olarak almış oldukları fidanları alarak bedava bahçe kurmuş oluyor. 5 dekar alanda çiftçilerimiz meyve yetiştirirlerse, ortalama 20 ton meyve alabilirsiniz. Projeyi uygulayabilmeniz için toprağınız olması gerekir veya devletin belirlediği belli statülere uygun olmanız gerekir. Bunun dışında kırsal alanda sosyal destek projesi var. Yine kooperatifler tarafından uygulanan projelerimiz var. Hayvan bakım projemiz de mevcuttur. Bu projeler de yüzde 50 kurum hibe ederken, yüzde 50'de sizin kendiniz yatırım yaparak alabilirsiniz" dedi.

Toplantıda konuşan kurum amirleri tarım ve hayvancılıkta ne gibi önlemlerin alınması gerektiği, ilaçlama, ekin yetiştirme, hayvancılık, sebzecilik, meyvecilik, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, kuş gribi, kooperatifçilik hakkında detaylı bilgiler verdiler.

Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı da konuşmasında, "Biz Türk milleti olarak, Iğdırlı olarak tarım ve havyacılık yapmak zorundayız. Başka bir şansımız yok. Elimizdeki çok iyi değerlendirmeliyiz. Bazı ülkelerin, illerin denizi vardır. Denizini değerlendirecek, ormanı vardır. Bizim ülkemizin tek şansı tarım ve hayvancılıktır. Zaman zaman ülke olarak büyük ekonomik krizler yaşadık. Çünkü köylümüz, pazara süt, meyve, sebze getirmezse ne yaparız biz o zaman? Önce elimizdeki fırsatları çok iyi değerlendirmemiz lazım. Onun için tarım bizim için çok değerlidir. Tarımla uğraşan köylülerimiz çok değerlidir. Onun için biz de devlet olarak sizleri tarıma teşvik etmeye çalışıyoruz. Buraya gelmemizin nedeni tarıma, hayvancılığa, çiftçilerimize yardımcı olmaktır. Devlet teşvik parası veriyor. Biz size ortak olmayacağız, ürününüzü paylaşmayacağız. Eğer siz üretmezseniz domatesi, eti, sütü, yumurtayı dışarıdan alacağız. Kazandıklarımızı başka ülkelerin çiftçilerine vereceğiz. Bunu önlemek için bizim üretmemiz lazım. Burada sera yapmak isteyene sera, meyve dikmek isteyene meyve fidanı, hayvan almak isteyene hayvan 0 faizli 5-10 yıl vadeli vereceğiz. Kooperatif kuralım, bireysel başvuralım. Bu işleri yaparken babadan kalma yöntemlerle değil uzmanların önerileri ile yapalım. Hasta olduğumuzda uzman doktora muayene olmak istiyoruz. Hayvanın da, meyvenin de canı vardır. Onlar da üşür, onlar da hastalanır. Bunlar için uzmanlara başvurmanız gerekir. Biz bunları Ankara ile görüşüyoruz. Biz ekonomik imkânları iyi olmayan insanlara yardım etmeye çalışıyoruz. Sizlere destek olmak istiyoruz. Ben, Türk köylüsüne olan inancımı, güvenimi söylemek için buraya geldim. Onlar da bize güvensinler. Bizim başka bir devletimiz yok, başka bir milletimiz yok. Devletimizin çeşitli fonları var. Bu fonlardan köylülere yapılan gıda yardımı, kömür yardımı gibi yardımlar bir seferlik oluyor. Bunlardan nereye kadar idare edebilirsiniz ki? Amaç sizi üretken hale getirmektir. Çoluk çocuğunuzun rızkını kimseye muhtaç olmadan çıkarmaktır.

Gelin böyle projeler üretelim. Diğer türlü şeyleri tembellik olarak adlandırıyorum. Devlet bize yiyecek versin, Devlet bize kömür versin diyenlerden utanıyorum. Bunların yapılması için muhtarlar çok önemli bir konuma sahip. Köy muhtarları sadece vatandaşı temsil etmiyor. Aynı zamanda devletin memurudur. Devleti temsil ediyor" diye konuştu.

Toplantı sonunda Tarım İl Müdürü Cihan Akbaş ve İl Valisi S. Saffet Karahisarlı, köy halkının sorunlarını dinleyerek çözüm bulmaya çalıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 16:43:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?