31
Mayıs
2024
Cuma
ARALIK - IĞDIR

Rüzgar Erozyonu

Iğdır'ın Aralık ilçesinde 2002 yılında hayata geçirilen ve tamamlanan Rüzgar Erozyonu Önleme Projesi'nin tanıtımı yapıldı.

18 Haziran 2007


AKKM Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı çerçevesinde hayata geçirilen projenin finansörlüğünü AB ve Türkiye Cumhuriyeti ortak üstlendi. Projenin Koordinasyonunu ise Devlet Planlama Teşkilatı yaptı. Projenin tanıtımı Aralık Rüzgar Erozyonu Önleme İstasyonunda bir törenle yapıldı.


Törende konuşan Köy Hizmetleri Çölleşmeyle Mücadele Şube Müdürü Orhan Şaban, slaytlı sunum yaptı. İl Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş da konuşmasında, " Bölgemizde uygulanacak olan projenin genel amacı; Avrupa Birliği normlarına, Türkiye'nin Ulusal ve Bölgesel hedeflerine uygun olarak bölgede yaşayan insanların hayat standartlarını yükseltmek ve erozyona maruz kalan arazileri tarıma kazandırmaktır. İlimiz, iklim yapısı itibariyle yarı çorak bir yapıya sahiptir. Bitki örtüsünü tahrip etmeye devam edersek en fazla 100 yıl içinde ilimizin de yer aldığı bölge çölleşecektir." dedi.


Iğdır Valisi S. Saffet Karahisarlı da konuşmasında şunları söyledi: " Sınırlarımızda Mehmetçiğimiz aslanlar gibi vatanımızı, toprağımızı savunuyor. Bu toprak elimizden gittikten sonra onu savunmanın ne anlamı var? Zamanında hepimiz toprağı yakmışız, yıkmışız. Bütün suç hepimizin. Bizden sonra gelecek nesile karşı bu emaneti en güzel şekilde vermeliyiz. 13 bin hektarlık alan rüzgar erozyonu kapsamında. 2002'den bu yana sadece 380 hektarlık alanı 2,5 trilyon maliyetle düzeltebilmişiz. Eğer zamanında bilinçli davransaydık bugün bu kadar para harcamayacaktık. Hiçbir şekilde bitki örtüsünün tahrip etmemeliyiz. Yoksa 100 yıl sonra buralar sadece çöl olur. Çocuklarımızın, torunlarımızın ciğerleri kumla dolacak. Ekmeklerinin arasından kum taneleri çıkacak. her şeye rağmen hayata geçirilen bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."dedi.


Törende daha sonra Vali Karahisarlı ve Belediye Başkanı Nurettin Aras, birlikte fidan diktiler.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 13:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?