30
Mayıs
2024
Perşembe
ARALIK - IĞDIR

Valinin köy ziyareti

Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, köylere yaptığı ziyaretlerde vatandaşların sorunlarını dinledi.


Vali Karahisarlı, Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Nuri Erkan, Vali Yardımcısı Tuba İnan, il müdürleri ile birlikte merkeze bağlı Oba, Kasımcan , Hakmehmet ve Kuzugüden köylerine ziyarette bulunarak vatandaşların sorunlarını dinledi.


Vali Karahisarlı, ilk önce Oba köyüne gitti. Köy kahvesinde vatandaşlarla sohbet ederek telkinde bulunan Karahisarlı, muhtarı Kamber Tabaru’dan bilgi aldı.


Köylülerin ürünlerinin para etmediğini, ekilen ekinden para kazanamadıkları söylemeleri üzerine Karahisarlı:" Bu konu çok önemli, sizler artık babadan kalka usulle tarım yapmaktan vazgeçmelisiniz. Proje yapın, gelin bize, size yardımcı olalım. Sıfır faizle para verelim, iş kurun,. seracılık yapın. Ben yazın Karadeniz sahillerine gittim. Oralarda domatesin kilosu 1,5 YTL idi. Oysa bizim Iğdır'ımızda o tarihlerde domatesin kasası 1,5 YTL idi. Ben çok üzülmüştüm. Şimdi gelin babadan kalma usulle tarımdan vazgeçelim. Modern tarım yapalım. Seralar kuralım. Biz bölgemize göre şanslı bir iliz. Serada yetiştirdiğimiz domates, marul ve sebzeler Iğdır'da, Erzurum'da, Van'da çok para eder. Eğer çalışırsanız çok para kazanırsınız"diye konuştu.


Köylülere kız çocuklarını okutmaları konusunda nasihat eden Karahisarlı, "Asla köyde okumayan, okul çağında olup ta okula gönderilmeyen çocuk istemiyorum. Bu tür çocukları okulu göndermeyen aileler varsa mutlaka köylü olarak bize bilgi verin. Çocuklarımız okumalı ve bize mühendis, doktor olarak hizmet etmelidirler. Hele özürlü çocuğu olup ta tedavi ettirmeyen vatandaş varsa bize gelsin. Onun çocuğunu tedavi ettirelim. Bakın bana 6 yaşında bir çocuk getirdiler. Çocuk duymadığı için konuşamıyordu. Biz onu doktora götürdük. Basit bir cihazla çocuk duymaya başladı. Yeni yeni konuşma öğreniyor. Bu durum beni çok üzdü. Böyle bir durumun olmasını asla istemiyor ve arzu etmiyorum." dedi.


Oba Köyü okulunu da ziyaret eden Karahisarlı, İngilizce dersi gören öğrencilere, İngilizce basit sorular sorarak onlarla sohbet etti. Vali Karahisarlı, çocuklara okul çağında olup, okula gelmeyen kardeşleri veya tanıdıkları olup olmadığını sordu. 4'ncü sınıf öğrencilerinden Zeynep Koca, "Atatürk Ölmedi, Yüreğimde yaşıyor" adlı şarkıyı okuyunca öğrencilerle birlikte kendisine eşlik eden Vali Karahisarlı, sınıftaki bütün öğrencilere şeker dağıttı.
Daha sonra Kuzugüden köyüne giden Karahisarlı ve beraberindekiler, köy kahvesinde köylülerle dertleşti. Köy muhtarı Aslan Turan, köyün içme suyu sıkıntısı olduğunu, bir sondaj kuyusu kazılmasını istediklerini belirtti . Vali Saim Saffet Karahisarlı' da, içme suyu alan vatandaşların saat takmalarını ve çevreyi kirleten vatandaşlar içinde muhtarın ceza verme hakkı olduğunu, ifade ederek bunun için muhtarın taviz vermeden görev yapmasını istedi.
Vali Karahisarlı son olarak Hakmehmet köyüne geçti. Muhtar Mikail Ud, yağmur yağdığı zaman çamur olan bir bölgeleri bulunduğunu ve bu bölgenin köy hizmetleri tarafından kumlanmasını istediklerini, her şeyi devletten beklemektense, birazda kendilerinin gayret göstermeleri gerektiğine inandıklarını söyledi.


Bu köyde de vatandaşlarla bir süre sohbet eden Iğdır Valisi, bir günlük programını tamamlayarak merkeze döndü.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 13:39:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?