5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Eskiler karakış hesabı tutmaya başladı

Dondurucu soğukların etkisini sürdürdüğü Kars'ta kara kış hesapları yapılmaya başlandı. 55 yasındaki Turgut Yıldırım eski hesaba göre 21 Şubat'tan sonra kara kışın sona ereceğini söyledi.

Kentte soğuk hava günlük hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. En düşük hava sıcaklığının sıfırın altında olmak üzere eksi 20'lerde seyrettiği bugünlerde kartpostalları aratmayan buz manzaraları oluşmaya başladı. Elektrik ve telefon tellerinin buzla kaplandığı kentte metrelerce uzunlukta sarkıklar oluştu. Devam eden kar temizleme çalışmaları nedeniyle cadde ve sokaklarda biriken kar yığınları ilginç manzaralara sahne oldu.

İş yerinin önündeki sarkıkları süpürgeyle kıran Turgut Yıldırım bu günlerde kara kış hesaplarının tutulduğunu söyleyerek, "21 Şubat'tan sonra bu kara kış dediğimiz çileler bitiyor" dedi. Kara kışın ardından eskiler tarafından kullanılan cemre hesaplarının başlayacağını da ifade eden Yıldırım, "Daha sonra cemreler başlıyor. Bunlar 4 kısımdır. Havaya, suya, toprağa ve ateşe düşmesiyle olur. Ardından da soğuk havalar 21 Mart'ta tamamen sona ermiş olur. Bu cemre hesabına göre soğukların bitimine 25 gün kaldı. Bundan sonrada artık mevsim itibariyle bazen de Nisan ayının sonuna kadar devam edebilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2008 Cumartesi 17:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?