5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

İplerden hayvan sesi

Küçük Mucitler Programının yöneticisi Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği Bölümü mezunu Melih Yalçıneli eşi Elçin’le birlikte Kars’ın Selim ilçesinde ilköğretim okulu öğrencilerine bilim gösterisi sundular.

Selim Şehit Teğmen Gökhan Yaşartürk Lisesi salonunda 500 ilköğretim okulu öğrencisine bilim gösterileri sunuldu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhittin Yücel ve diğer yetkililerin de hazır bulunduğu programda, Melih Yalçıneli, öğrencilere iplerden çıkan hayvan sesleri ve havanın gücünü ortaya koyan birbirinden ilginç gösteriler yaptı.

Gösteride atık mutfak malzemeleri ve kullanılmayan bir çok malzeme masanın üzerine konuldu. Karton, iplik ve pet şişelerin kullanılmasıyla hayvan sesleri çıkarıldı.

Meraklı gözlerde ipten çıkan hayvan seslerini duyan çocuklar gösteriyi pür dikkat izlediler. Bölgede sık sık duydukları at, eşek ve köpeklerin ipten çıkan sesleri çocukları zaman zaman güldürdü. Kahkahaya boğulan çocuklar da sahneye çıkarak deneme yaptılar.

Ardından havanın gücünü gösteren deneylere geçildi. Üzerinde durduğu poşete verilen hava gücüyle öğrencinin havaya kaldırılmasından, saç kurutma makinesinin havasıyla yukarı kaldırılan pingpon topuna kadar bir dizi gösteri yapıldı.

Melih Yalçıneli, “Çocuklarımıza faydalı olmak ve onlara bilimi sevdirmek, bilimin şaşırtıcı ve ilginç taraflarını göstermek ve çocuklarda düşünme kapasitesini geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Elçin Yalçıneli ise, “Biz daha çok atık malzemeler kullanarak şaşırtıcı deneyler yapıyoruz. İp kullanarak hayvan sesi çıkarıyoruz. Kedi, köpek gibi hayvanların seslerini çıkarıyoruz. Türkiye’de bu tür deneyleri yapan bizden başka da yoktur” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 16:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?