26
Nisan
2024
Cuma
KARS

Profesyonel fotoğrafçılar Kars'ta

Zayende Travel Agency ile Doğa Kültür Fotoğraf Gezileri kapsamında İstanbul, Bursa ve Van’ın da içinde bulunduğu 20 kişilik profesyonel fotoğrafçı Kars’a geldi.


Doğu Anadolu’da Kültüre Yolculuk projesi kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi fotoğraflarla işleniyor. “Doğa, tarih, coğrafya, sokaklar, çarşılar, yaşamlar, destanlar, yöresel yemekler kısacası doğunun tüm lezzetlerini yaşamaya geldik” diyen profesyonel fotoğrafçılar tüm güzellikleri kare kare işliyorlar. Kars’ta Evliya Camii, 12 Havariler Kilisesi, Kars Kalesi, Tarihi Hamamlar, Taş Köprü ve Namık Kemal’in evini gezerek incelemelerde bulunan grup bugün de Ani Antik Ören yerini gezecekler.
Kars’ın tarihi eserlerinin fotoğraflarını çeken grup üyeleri yöre halkıyla da sohbet ederek yaşam biçimlerini, gelenek ve görenekleri hakkında bilgi aldılar. Aşıklar Kahvehanesine de giderek aşıklık geleneği ve kültürünü incelediler.
Kültüre yolculuk programında Doğu Anadolu Bölgesini kapsayan gezi; Hattuşaş, Çorum, Amasya, Yeşilırmak, Erzurum, Kars, Kars-Anı Harabeleri, Iğdır, Doğubayazıt, İshakpaşa Sarayı, Muradiye Şelaleleri, Van Akdamar Adası, Nemrut Krater Gölü, Divriği ve Sivas’ın gezilmesi ile İstanbul’da son bulacak.


Gezi; koordinatörler Yelda Baler, Özcan Yurdalan, Ömer Yargın, Uğur İşler başkanlığında yürütülüyor. Grubu adına konuşan Yelda Baler, “Gezilerimiz sırasında çekilen resimlerden fotoğraf atölyesi oluşturuyoruz. Ayrıca gazete ve dergilerin gezi rehberlerine resim ve yazılar veriyoruz. Kişisel resim sergileri açıyoruz. Zayende Travel ile Doğu Yolculuğu sırasında Kars’a geldik. Doğu Anadolu kültürüne yolculuk yapıyoruz. Klasikleşmiş sarı otobüs yolculuğundan bir tanesi sayılıyor. Bu sarı otobüsler ve karayolu ile yolculuk yapan bir otobüs içerisinde 15-20 kişi ile uzun soluklu yolculuklar yapılıyor. Zayende de yine kültür yolculuğu yapıyor. O şekildeki yolculuk ile Kars’a kadar ulaşabildik. Amasya’dan çıktık Erzurum’a geldik, Kars yaptık buradan da Van’a gideceğiz. Kars, Van, Tatvan, Sivas üzerinden İstanbul’a geri döneceğiz” dedi.


Fotoğraf ağırlıklı gezi yaptıklarını da belirten Baler, şunları söyledi:
“Hatta atölye tarzı çalışmalar yapıyoruz. Fotoğraf atölyeleri hem de kültür üzerinden atölyeler yapıyoruz. Gittiğimiz yerlerin kültürü ile bir sürü edinimler kazanmaya çalışıyoruz. Bunun içinde dün akşam Kars’ta yaptığımız gibi Aşıklık Kültürünü yaşadık ve yaşatmaya çalışıyoruz. Birlikte geldiğimiz arkadaşlarımızla böyle atölyeler yapıyoruz. Aslında Kars çok güzel ve tarihi olan bir kentimiz. Bu sene fazla yağmur yağmış. Onun etkisini görüyoruz. Ama yinede son derece keyifli güzellik dolu bir şehrimiz. Hem atölye hem de kültür açısından sevdiğimiz bir yer. Onun için geldik. Bu tura 20 kişilik bir grup olarak geldik. Hem İstanbul’dan ve Bursa’dan ve Van’dan gelen arkadaşlarımız var. Ama böyle Türkiye’nin farklı yerlerinden buluşup da yola çıktığımız arkadaşlarımızla hoş bir yolculuk yapıyoruz. Yine buradaki tarihi binalar ve eserleri koruma altına alıp onların restorasyonlarını yaptıkları için Valimiz ve Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz. Diğer yarım kalan tarihi yapıların da restorasyonunun biran evvel bitirilerek turizme kazandırılmasını istiyoruz”

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 15:28:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?