5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Sarıkamış Şehitliği projesi

Sarıkamış Harekatı Bölgesi ve Şehitlikleri Bilimsel Danışma Kurulu'nun 2'nci toplantısında Sarıkamış Şehitliği için proje yarışması açılmasına karar verildi.


Sarıkamış Toprak Otel'de yapılan toplantıya Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ökkaş Dağlıoğlu, Vali Yardımcıları Mustafa Özkaynak ve Doğan Demirdaş, Sarıkamış Kaymakamı Rahmi Köse, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Kültür Varlıkları ve Müzeler Daire Başkanı Serhad Akcan, Danışma Kurulu üyeleri Prof. Dr. Alper Ünlü, Prof. Dr. Zeynep Yasa Yaman, Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurhan Aydın, Milli Savunma Bakanlığı Temsilcisi Ömer Keskinbaş, Sarıkamış Garnizon Komutanlığı Temsilcisi Necati Ekinci, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Nevin Fener, Gülden Ateşman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kenan Bekis, İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Şahin ile Kars Müze Müdürü Necmettin Alp katıldı.


Toplantıda konuşan Vali Mehmet Ufuk Erden, Sarıkamış Harekatı Bölgesi ve Şehitlikleri Bilimsel Danışma Kurulu 2'nci toplantısının Sarıkamış'ta yapılmasının birçok konuyu yerinde tespit ve müzakere etmek ve hızlı hareket edilmesi bakımından çok önemli olduğunu söyledi. Sarıkamış ile Çanakkale'nin birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğini de belirten Vali Erden, "Çok uzun olmayan bir vadede Sarıkamış'ta yapılacak olan anıt, şehitlikler ve müzenin, Çanakkale gibi bir tarihi cazibe merkezi olması sağlanacaktır.


Valilik olarak tespit edilen Şehitlik yerinin kurul tarafından da aynen kabul görmesi çok memnuniyet verici olmuştur. Tarih demek aynı zamanda gelecek demektir. Vefa, barış ve kardeşlik için bugünkü toplantıya 2'nci Sarıkamış Harekatı adının uygun olduğunu düşünüyorum" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ökkaş Dağlıoğlu da Danışma Kurulu toplantısında proje yarışması için ivedilikle şartname hazırlanmasına karar verildiğini belirterek, "Sayın Başbakan ve Sayın Kültür ve Turizm Bakanı'nın yakın ilgi ve desteği ile projelerin birkaç yıl içerisinde hayata geçirileceğini belirtilmiştir" diye konuştu.


İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Ünlü ise, "Bugün, Sayın Valimizin vurguladığı gibi 93 yıl sonra gelen vefa borcu ile Sarıkamış Anıtı ve Milli Parkı'nın temelini attık" şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Daire Başkanı Serhad Akcan da yaklaşık 6 ayın sonunda Şehitlik Anıtı ve diğer projelerle ilgili yarışmanın sonuçlanma aşamasına gelebileceğini, 1 yılın sonunda uygulama projelerinin yapılacağını, 2009 yılının bahar aylarında inşaata başlanabileceğini, 2010 yılı sonuna doğru da anıt ve şehitliklerin tamamlanabileceğini vurguladı.


Sarıkamış Harekatı Bölgesi ve Şehitlikleri Bilimsel Danışma Kurulu'nun 2. toplantısında şu kararlar alındı:"Sarıkamış ilçesinde Bilimsel Danışma Kurulumuz tarafından yapılan gözlemler, incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda, Hamamlı köyü, Kazım Paşa Sırtları, Allahuekber Dağları'nı kapsayan ve Sarıkamış'ın hem geçmişini hem de geleceğini yansıtabilecek Taşlı Tepe ve Çilek Tepesi önleri, Kızıl Çubuk Tepesi, Yukarı Sarıkamış Şehitliği, Cer Atölyeleri ve Katerina Köşkünü kapsayan Sarıkamış Harekatı'nın izlerinin gözlemlenebileceği tarihi bir alan olarak Sarıkamış çevresinde dağınık bir şekilde yer alan şehitliklerin her iki aks ile birlikte ele alınması ve bütüne yönelik ziyaret güzergahı tasarlanması gerektiği tespit edilmiştir. Her iki aksın birbiriyle ilişkilendirilmesi neticesinde, Allahuekber Dağları'na bakan bir anıt ve tören alanı, buna bağlı olarak çok amaçlı salonlar, müze, alışveriş üniteleri, tanıtım birimi ve diğer ilgili alanların akslar üzerinde tasarlanmasının yarışmacılardan beklenmesi uygun bulunmuştur. Katerina Köşkü ve Cer Atölyeleri'nin de bu kapsamda değerlendirilmelerinin gerekli olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu iki aks arasında yer alan Yukarı Sarıkamış köyü ve İstasyon Mahallesi'nin ıslahı ile Sarıkamış merkezinde bulunan Gaziler Meydanı ve Atatürk Parkı da değerlendirme kapsamına alınmalıdır. Mevcut şehitliklerin yapılacak olan yeni akslar ile ilişkilendirilmesinin proje kapsamında ele alınarak bunlar arasında bir gezi güzergahı belirlenmelidir. Elde edilecek proje sonucunda
oluşacak kararlar, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Uzun Devreli Gelişim Planı hazırlanmasında dikkate alınmalıdır. Ayrıca gerekli olması halinde Bakanlık ve ilgili kurumlar yarışma sonucunda elde edilecek projelerin uygulanmasına yönelik gerekli kararları alabilecektir. En kısa sürede oluşturularak çalışmalarına başlaması öngörülen yarışma jürisine yukarıda belirtilen hususların Bilimsel Danışma Kurulu görüşleri olarak sunulması kararlaştırılmıştır."

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2008 Pazar 11:15:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?