17
Mayıs
2024
Cuma
BATTALGAZİ - MALATYA

500 yıl önce meydana gelen deprem belgelendi

Malatya’da 500 yıl önce meydana gelen depremle ilgili bilgilerin, Battal Gazi İlçesi’ndeki kale kapısının kitabesinde yer aldığı belirtildi.

Malatya’ya bağlı bugünkü adı Battal Gazi olan Eski Malatya’nın Alacakapı Kale Kitabesi, 1512 yılını ve o yıl meydana gelen Malatya depremine ilişkin bir metni içeriyor. Malatyalı araştırmacı-yazar Celal Yalvaç, Malatya’da düzenlenen "Malatya ve Çevresinin Jeoloji, Depremselliği ve Maden Potansiyeli" konulu sempozyumda dağıtılan kitapçıkta, kentte 1513 yılının ilk aylarında bir depremin meydana geldiği şeklinde verilen bilginin yanlış olduğunu öne sürdü. Yalvaç, kendisinin 1960’lı yıllarda fotoğrafını çektiği Battal Gazi’deki Alacakapı Kale Kitabesi’nde o dönemdeki Malatya depreminin aslında 1512 yılında meydana geldiğinin yer aldığını ileri sürdü.

Alacakapı Kale Kitabesi’nin 1960’lı yıllarda fotoğrafını çektiğini ve bir parçasının şu anda Malatya Müzesi’nde olduğunu belirten Celal Yalvaç, "Battal Gazi’deki (Eski Malatya) surların kuzeyine bakan, şu andaki durumu ile yola gelen ve semte adını veren Alacakapı’nın kitabesi kazılar esnasında burada bulunmuştur. Kitabe kırıktır. 2 parça halinde bulunmuş, önce Ulu Camii’de, sonra Emir Ömer Mescidi’nde ve bilahare Kervansaray’da muhafaza edilmiş. 2 parça halindeki kitabeden büyük parça Haziran 1992’de Prof. Dr. Rüçhan Arık ve Prof. Dr. Oluş Arık’ın da başkan olarak aralarında bulunduğu 8 kişilik bir araştırma ekibinin tavsiyesi ve dönemin Malatya Valisi Saffet Arıkan Bedük’ün talimatı ile Malatya Müzesi’ne kaldırılmıştır. Küçük parça kayıptır. 2 parçayı bir arada gösteren fotoğraf, 1960’lı yıllarda çekilmiştir 1.60 x 0.68 x 0.26 metre ebatlarındaki bu kitabe, merhum tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı ile Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü eski eser tescil uzmanı merhum arkeolog Kemal Turfan tarafından okunmuştur" dedi.

Bir parçası Malatya Müzesi’nde olan kitabede ise şu sözler yer alıyor: "917 senesi zilhice ayının 6. ciharışenbih (Çarşamba) günü gecesi büyük bir zelzele vaki oldu. Bu mübarek kapı, efendimiz Sultan Melikü’l Eşref Kansu Gevri’nin hükümdarlık gününde, Allah onu aziz barimi (nusret babası) mansur kılsın yıkıldı. O vakit makarrı kerim ali Eşref-i Mama (Malamaş) Malatya naibi idi. Allah O’nu aziz-i barimelerine mazhar kılsın."

Malatya’da düzenlenen "Malatya ve Çevresinin Jeolojisi, Depremselliği ve Maden Potansiyeli" konulu sempozyumda dağıtılan kitapçıkta 500 yıl önceki depremin tarihi 1513 olarak verilerek, depremin ismi "Tarsus-Malatya Depremi" olarak adlandırılıyor.

malatya
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 12:46:44
Güncelleme :20 Mayıs 2005 Cuma 15:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?