20
Mayıs
2024
Pazertesi
HEKİMHAN - MALATYA

Asbestli toprağın kanser riski yüksek

Malatya'da başlatılan "Sağlıklı Köyler Projesi" kapsamında yapılan araştırmada, Hekimhan ilçesindeki bazı evlerin yapımında kullanılan asbestli toprağın kanser riski taşıdığı ve konuyla ilgili inceleme yapıldığı belirtildi. 

İl Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Sağlıklı Köyler Projesi" kapsamında köylerde çalışmaların yoğun olarak sürdürüldüğünü belirterek, "Hangi köyde risk varsa, o bölgeye yöneliyoruz. Mesela, Hekimhen'da, asbest denilen toprak var. Halk arkasında beyaz toprak olarak biliniyor. Evlerin badana ve sıvasında kullanılıyor. Evin içerisine girince güzel görüntü veriyor, fakat, asbest toprak kuruduktan sonra süpürüldüğü zaman buradan kalkan toz, nefes yoluyla alınınca akciğerlerde birikip, akciğer kanserine neden olabilecek kadar zarar verebiliyor. Bu toprak üzerinde çalışma başlattık" şeklinde konuştu. 

Projeyle hedefin, hastalığın önüne geçmek olduğunu ifade eden Zengin, "Sağlık Müdürlüğü olarak bütün köy ve mezralarda, Sağlıklı Köyler Projesi çalışmamız devam ediyor. Bu proje ile bazı rakamları ve hastalıkları ortaya çıkarıp, koruyucu sağlık hizmetlerini insanlarımıza götürmek istiyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 19:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?