19
Mayıs
2024
Pazar
YAZIHAN - MALATYA

Yazıhan sulanacak

Malatya’da su sıkıntısını gidermeye yönelik olarak planlanan baraj, gölet, kanal gibi çalışmalara, 2004 yılından bu güne kadar 271,6 milyon YTL harcandığı bildirildi. 

DSİ Malatya 92. Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kapıkaya ve Boztepe barajları, Derme Çat Çerkezyazı Sulaması, Darende Gökpınar Regülâtörü ve Sulaması, Darende Sofular Göleti, Doğanşehir Söğüt Göleti, Akçadağ Kanal Yenileme, Sürgü vana değişimi ve Doğanşehir bölünmüş yoluna 2004 yılından 2008 yılının Kasım ayına kadar 271,6 milyon YTL ödenek harcandığı belirtildi. Yıllara göre ödenek durumu Konuyla ilgili Sonsöz gazetesinin sorularını yanıtlayan DSİ 92. Malatya Şube Müdürü Mehmet Albostan, çalışmalar için ayrılan ödeneğin yıllara göre dağılımı hakkında bilgiler verdi. 

Belirtilen çalışmalar kapsamında 2004 yılında 13 milyon, 2005 yılından 27,6 milyon, 2006 yılında 36,5 milyon, 2007 yılında 42,5 milyon ve 2008 yılında 51,5 milyon YTL ödenek ayrıldığına işaret eden Albostan, 2008 yılı harcamalarını da açıkladı. “Ödenek ve çalışmalarda sıkıntı yok” 2008 yılında ayrılan 51,5 milyon YTL ödeneğin 12,1 milyon YTL’sinin Kapıkaya Barajı’na, 8 milyon YTL’sinin ise Boztepe Barajı için harcandığını dile getiren Albostan, bu paranın 8 milyon YTL’lik bölümünün Darende Gökpınar sulamasına ve 2 milyon YTL’lik kısmının da Çat Barajı’na harcandığını aktardı. Albostan, yapılan işe göre müteahhitte para geldiğini dile getirerek ödeneklerde ve çalışmalarda bir sıkıntı olmadığını kaydetti. Yeni barajlar su sıkıntısını giderecek mi? Albostan, yapımı devam eden Kapıkaya ve Boztepe barajlarının tamamlanması durumunda, Malatya’daki sulama sıkıntısının giderilip giderilmeyeceğine yönelik soruya ise şu yanıtı verdi: “Bu barajlar ayrı, ayrı münferit barajlar. Kendi işlerinde ayrı barajlar. Kapıkaya bizim kale ovasındaki sulamayı yapacak. Şimdi Kapıkaya Barajı’nın, Çat Barajı’na bir faydası yok. O zaten Kale Ovası’nı suluyor. Boztepe Ovasını da konuşacak olursak Boztepe Barajı’nın da yine Çat Barajı’na bir faydası yok Yazıhan’da sulanamayan arazileri sulayacak. Darende, Gökpınar dediğiniz zaman zaten şu anda Tohma’dan alıyor.
 
Balaban’a kadar gelecek olan suyun projesi de zaten devam ediyor. Çat Çerkez yazısında da zaten bizim inşaatlarımız devam ediyor.” Sıkıntı Çat Barajı’ndaAlbostan, şu anda Malatya’da yaşanan sulama suyu sıkıntısının, Çat Barajı’ndaki su yetersizliğinden kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Burada Çat Barajı’nda suyun olmamasından dolayı bir sıkıntı yaşıyoruz. Niye sıkıntıyı yaşadık? 2007 yılı biraz kurak geçtiğinden dolayı kar yağmadı. Bu kar eriyip hazneye, yani baraja girmedi. Daha önceki aylarda yağıp Nisan ayında da yağmurla beraber bu karların barajlara girmesi gerekiyordu. Ama bu olmadı. Nisan ayında hatta çok büyük bir sıcaklık oldu. Hatırlandığı gibi 35 derece 37 derece sıcaklıkları gördük. Tabi bu sıcaklıkları da görünce kar buharlaştı. Yağmurda yağmayınca baraja giremedi. En büyük sıkıntı bundan yaşandı.” Su kazandırma projeleri Çat Barajı’na ek su sağlamak adına hazırlanan, “Şerefhan Deresi Suyunun Çat Barajı’na Kazandırılması Projesi”nin, baraja katkı sağlayacağına işaret eden Albostan, “Projeleri biz şube olarak yaptık. Bölge de inceledi. Genel Müdürlüğe gönderdiler. Şimdi Genel Müdürlük’te incelemede. Bizim başka göletler hakkında da inceleme ve çalışmalarımız devam ediyor. Yapılan barajlarda, yapılan göletlerde titiz davranmanız gerekiyor. Şuraya dikkat çekmek istiyorum, biz bu çalışmaların planlamasını 30-40 yıl önce yapmışız. Eğer dinlerseniz büyüklerimiz ne diyorlar? Eskiden dam boyu kar yağardı derler. Hep bunu duyuyoruz. Ama şimdi dam boyu kar yağmıyor, kar yok artık. Şimdi bizim barajları besleyen en büyük ürün kar. Kar yağacak ki bu yağmurla bir baraja girsin, büyük bir hacim kaplasın. Şimdi bakıyorsunuz kar yağmıyor, yağmur yağmıyor Malatya da kurak bir mevsim geçiriyor. Malatya da kurak bölgeler içerisinde yer aldığı için son zamanlarda son yıllarda bayağı az yağış düştü. Bundan dolayı da bazı sıkıntılar var” diye konuştu. 

“Ödeneklerde sıkıntı yok” Albostan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önceden barajlarda çalışmalar yürütürken rast gele yerlerde çalışmalar yapılıyordu. Yani planlama yapılsa da ödenekler azdı. Şimdi barajların performansına göre çalışma sistemlerine göre ödenek ayrılıyor. Mesela şimdi diyelim ki Kapıkaya’ya bir 5 milyon YTL daha gelse, harcarız. Eskiden ne oluyordu? Harcanamıyordu paralar. Harcanamadığı zaman gidiyordu. Şimdi planlamaları da yapıldı. Para verilince müteahhit yılın başında o planlamaya göre hareket ediyor. Şimdi ödenekler de güzel müteahhitlerde bunu biliyor. Ona göre sistemini kuruyor. Müteahhitler biliyor ki yaptığı zaman para verilecek, ödenek gelecek. Çünkü performansa göre şimdi yaptığı için ödenek geliyor. Bu performans koyulduğu için ücret düşmüyor, rakamları düşmüyor ödeneklerin. Şu anda da çalışmalarımız güzel gidiyor. 2008 yılında da 51,5 milyon YTL Malatya DSİ olarak bu parayı harcadık, harcamaya da devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar da belki 52 milyon YTL para harcamış olacağız. Belki ek ödenek geldiği zaman onu da üzerine koyacağız. Ama sıkıntı yok. Başarılı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah böyle para konusunda bir sıkıntı çekmezsek iki yıl içerisinde bunları bitireceğimizi düşünüyorum.”

Son Söz
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 17:07:23
Güncelleme :19 Kasım 2008 Çarşamba 17:15:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?