5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Azize Ninenin okuma yazma azmi

Muş Bedensel Engelliler Derneği tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) ile Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen 'Sağlıklı Toplum Projesi' kapsamında açılan okuma yazma kursuna katılan 65 yaşındaki Azize Üzel "Şimdiki aklım olsaydı zamanında okula gider ve 3'den fazla da çocuk yapmazdım" dedi. 

Muş'un Muratpaşa Mahallesi'ndeki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'nda hafta sonlarında verilen okuma-yazma kursuna katılan en yaşlı bayan Azize Üzel, herkese örnek oluyor. Sekiz çocuk ve 15 torun sahibi Azize Üzel, okuma yazma öğrenmeyi çok istediğini ve cehaletin çok kötü olduğunu kaydetti. İlerlemiş yaşına rağmen çocukları yaşındaki bayanlarla okuma-yazma kursuna katıldığını anlatan Azize Nine, ilerlemiş yaşına rağmen kursu başarı ile bitireceğine inandığını söyleyerek, "Şimdiki aklım olsaydı cahil kalmaz, zamanında okula gider ve sekiz çocuk yerine en fazla üç çocuk doğururdum. Üniversitede okuyan oğlumun harç parasını ödeyemediğimden çocuğum üniversite tahsilini yarıda bıraktı. 8 çocuğum var, cahil kalmasaydım 3 çocuk yapar onları maddi sıkıntı çekmeden okutabilirdim. Ama şimdi 8 çocuğu okutamıyorum, maddi imkanımız buna el vermiyor" dedi. 

Proje Koordinatörü Vali İbrahim Özçimen'in eşi Nezahat Özçimen de Azize nineyi azminden ötürü kutladığını ve bunun tüm bayanlara örnek olması gerektiğini kaydetti. Muş'ta okuma-yazma probleminin olduğunu söyleyen Özçimen, "Kurtuluş Savaşı bittiği zaman, sınırlarımız çizildikten hemen sonra ilk yapılan şey eğitim seferberliği olmuştur. Atatürk tarafından başlatılan bu eğitim seferberliği mekteplerle, ailelere kadar inmiş kadın erkek demeden hiçbir okumaz yazmaz kalmayıncaya kadar devam edilmiş. Ama Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar 83 yıl geçmiş ve biz okuma yazma problemiyle uğraşıyoruz hala. Bu cehaletin bir an önce bitirilmesi lazım. Kadınlar okuma yazma kurslarına katılımda çok istekliler. Bu alanda eksikliklerini fark etmişler. Kursa gelmek istediklerini ama evde bakacak çocuklarının bulunduğunu, eşlerinin kurslara müsaade etmediklerini ve yüklerinin çok ağır olduğunu biliyoruz. Okuma yazma bilmeyen bayanların erkek nüfusundan daha fazla. Okuma yazma bilmeyen erkeklerin bir avantajı var askere gittiklerinde okuma yazma öğretiliyor, kadınların hayatında böyle bir nokta olmadığı için okula da gitmediği zaman bu durumdan tamamen mahrum kalıyorlar. Onun için okuma yazma bilmeyenlerin oranı kadınlarda çok daha yüksek olmaktadır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2006 Salı 15:04:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?