5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Kız öğrencilerin sayısı erkekleri geçti

Muş'un Ağıllı Köyü İlköğretim Okulu'nda kız çocuklarının sayısının, erkek öğrencilerin üç katı olduğu bildirildi. 

Çocukların okumasına önem verilen 60 hane ve 400 nüfuslu Ağıllı köyünde, erkek öğrencilerin yatılı ilköğretim bölge okullarına gönderilmesi sebebiyle köy okulunun çoğunluğu kız çocuklarından oluşuyor. 

Ağıllı Köyü İlköğretim Okulu'nda kız çocuklarının erkek öğrencilere oranla fazla olması görenleri şaşırtıyor. 

Muş'un dağ köyü olan ve kış mevsiminde 6 ay süre ile ulaşımı sağlanamayan Ağıllı köyünde okula giden kız çocuklarının erkek öğrencilerden fazla olması sevindirici bir tablo oluşturuyor. Ağıllı Köyü Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 53 öğrenciden 13 tanesi erkek ve 40 tanesi de kız. Okuldaki öğrenci sayısının, erkek öğrencilerin il merkezinde bulunan yatılı okullara gönderildiği gerekçesi ile bu durumda olduğu bildirildi. 

Öğrencilerin okumaya çok istekli olduklarını söyleyen Ağıllı Köyü İlköğretim Okulu Müdür Yetkilisi Mehmet Sıdık Dağılman, okul mevcutlarının 53 olduğunu ve çocukların okulu sevdiklerini söyledi. Kız öğrencilerin erkek öğrencilerin sayısından üç kat fazla olduğunu söyleyen Mehmet Sıdık Dağılman, "Okulda 40 kız öğrenci ve 13 erkek öğrenci bulunmaktadır. Vatandaşlar çocuklarını okutmak için elinden geleni yapıyor" dedi. 

Köylerinde 8. sınıfa kadar eğitim verilmesini istediklerini söyleyen vatandaşlar da, erkek çocuklarını yatılı okullara gönderdiklerini ve kız çocuklarının da 5. sınıfa kadar köyde okuduğunu söyledi. İmkanlarının el vermemesi sebebiyle kız çocuklarını 5. sınıftan sonra okutmakta güçlük çektiklerini söyleyen Abdullah Süne isimli vatandaş, "Biz çocuklarımız okutmayı çok istiyoruz. Ama köyümüzde sadece 5. sınıfa kadar eğitim veriliyor. Biz köyümüzde 8. sınıfa kadar eğitim verilmesini istiyoruz. Ya da bu bölgeye bir yatılı okul yapılmasını talep ediyoruz. Bu bölgenin çocukları gerçekten oldukça zekidirler. Çocuklara imkan tanınması halinde kız erkek ayrımı yapmaksızın herkes çocuğunu okutacaktır" dedi. 

Muş Valisi İbrahim Özçimen de, kız çocuklarının sonuna kadar eğitimini sürdürmesi için velilerin duyarlı olması gerektiğini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 16:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.97.56.xxx Tarih : 16.12.2006 19:05:25
MUŞ'LU ERKEKLER, ANNELER, BABALAR, AĞABEYLER. KIZLARIMIZIN OKUMASI GEREKİR. NEDEN Mİ ? 1. BİZİM SÖYLEMİMİZLE İFADE EDERSEK; EL EVİNDE GÜÇLÜ OLURLAR. EZİLMEZLER. 2. HEPİMİZ İLK EĞİTİMLERİMİZİ ANNELERİMİZDEN ALMIYOR MUYUZ ? EZİK BİR ANNENİN YETİŞTİRECEĞİ, KIZ OLSUN ERKEK OLSUN, O ÇOCUKLARDAN NE FAYDA GELİR. 3. BU ÜLKENİN OKUMUŞ KADINLARA İHTİYACI VARSA, DOĞUNUN HER ŞEYDEN ÇOK İHTİYACI VARDIR. 4. DOĞU KÜLTÜRÜ MADERŞAHİ, YANİ ANAERKİL KÜLTÜRE DAYANIR. VE BİZİM ANNELERİMİZE, KADINLARIMIZA BAKIŞIMIZ BATI KÜLTÜRÜNDEN FARKLIDIR. DOĞUDA HALA KİŞİLER BABALARININ ADI İLE DEĞİL, ANNELERİNİN ADI İLE ZİKREDİLİRLER. ÖRNEĞİN: HAZALIN SÜLEYMANI GİBİ. DÜŞÜNÜN; VE KIZLARIMIZI GÜÇLÜ VE DONANIMLI KILACAK EĞİTİME ÖNEM VERİN. K. Mükremin BARUT