5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Köyde tek başlarına yaşıyorlar

Muş'un Varto İlçesi'nin Taşlıyaka köyünde 55 yıldan beri yaşayan Güngör çiftini, 1966 yılında meydana gelen Varto depremi ve 1994 yılından itibaren yaşanmaya başlanan terör olayları bile köylerinden çıkaramadı. 

Ali Rıza Güngör ve eşi Kadime Güngör, kedisi ve köpeğiyle köyünde yaşamaya devam ediyor. 

Varto'dan 10 kilometre uzaklıktaki Taşlıyaka köyünde 1966 yılında meydana gelen Varto depreminde annesini, babasını ve kız kardeşini kaybeden Ali Rıza Güngör, her şeye rağmen köyünü terk etmemiş. 

Depremin ardından köyün nüfusunda büyük bir düşüş yaşanmasının ardından 1994 yılında köyleri terör sebebiyle boşaltılan Ali Rıza Güngör de ailesiyle Varto İlçe merkezine yerleşmek zorunda kalmış. Terör olayları sebebiyle köylülerin tamamının köyden göç etmesinin ardından Ali Rıza Güngör ailesiyle iki yıl sonra tekrar köyüne geri dönüş yaptı. İki çocuğu ilçe merkezinde okuyan ve dört çocuğu da İstanbul'da çalıştığı için eşiyle köyde yalnız yaşayan Ali Rıza Güngör, köyü terk edip başka yerlere yerleşecek imkanının olmadığını söyledi. 

Köyde tek başlarına yaşadıklarını kaydeden Ali Rıza Güngör, "Varto depreminde köyümüz iskandan çıkarıldı. En fazla ölü bizim köyden çıktı ve köyümüz adeta haritadan silindi. O dönemde köy nüfusunun çoğunluğu göç etti. Ama ben ailemle köyde kaldım. Daha sonra 1994 yılında terör sebebiyle köyler boşaltıldı. Bizim köyümüzde boşaltılınca köylüler, Varto merkeze veya batı illerine göç etti. Daha sonra köy serbest olunca kimse dönmedi. Ama ben sadece iki yıl ilçede yaşadıktan sonra tekrar köyüme döndüm" dedi. 

Köydeki arazilerini ekip biçtiğini ve hayvancılık yaptığını kaydeden Ali Rıza Güngör, köylerinde elektrik olmadığı için sıkıntı yaşadıklarını kaydederek, elektrik olmaması sebebiyle tamamen teknolojiden yoksun olduklarını aktardı. Ölünceye kadar köyünü terk etmeyeceğini belirten Güngör, bir gün yeniden insanların köylerine dönüş yapıp köylerinin eskisi gibi canlanmasını çok istediğini söyledi. 

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 16:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?