5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Koyunlar ve kuzular karda serinliyorlar

Kızılziyaret tepesinde hayvanlar kar üzerinde serinliyorlar. Kurtik dağı, Kızılziyaret mevkiinde her yıl yaylaya çıkan yaylacılar, sıcaktan bunalan hayvanları günde iki kez kar üzerine çıkarıp serinletiyor. 

Yaylacılar, 2 bin 500 rakımlı Kurtik Dağı Kızılziyaret tepesinde hala kar olduğunu,sabah erken saatlerde otlamaya giden hayvanların çobanlar tarafından öğlen saatlerinde yayladaki Kızılziyaret tepesine sağım için getirdiklerini, hayvanların sağımdan sonra serinlemek için kar üzerinde gezdirilerek, hem ayaklarını temizlediklerini hem de serinlediklerini söylediler.
 
Yaylada hayvan sürülerinin öğlen ve akşam vakti iki kez süt sağımı yaptıklarını söyleyen yaylacılardan Abdurrahman Göç, “Hayvanları yazın sıcağında yaylaya çıkarıyoruz. 

Yaylalarda gün geçtikçe yazın sıcağından nasibini almakta. 2500 rakımlı Kızıl Ziyaret tepesindeki kar üzerinde hayvanların süt sağımından sonra buraya getirip yarım saat dinlendirerek serinlemelerini sağlıyoruz” dedi.
 
Hayvanların sıcaktan etkilenerek, yaylaya çıkarılmadığı yıllarda süt ve et veriminde düşüş olacağını belirten yaylacılar, koyun, kuzu gibi hayvanlar sıcaktan çabuk etkilenirler, yazın sıcağında et ve süt verimi oldukça düşer, bu nedenle hayvanlardaki verimi artırmak için hayvan sürüleri yaylaya çıkarılır. 

Ancak yaylalarda zaman zaman sıcak olur. Bu nedenle, sıcaktan etkilenmemek için bizim bulunduğumuz yaylada Kurtik Dağı Ziyaret tepesinde her zaman kar olur, hayvanlarımızı kar üzerinde gezdirerek, dinlendirerek serinletiyoruz. 

Sıcaktan etkilenmeyen hayvanlarımızın, süt ve et verimi de artıyor. Hayvanların çobanlığı yapan Metin Umur, her gün iki kez hayvanlarımızı kar üzerine çıkarırken,hem onlar hem de bizler serinliyoruz, hatta köpeklerimiz bile kar üzerinde saatlerce oturarak serinliyor” dediler.



Emrullah Özbey-Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2006 Çarşamba 19:59:54
Güncelleme :29 Haziran 2006 Perşembe 10:08:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?