5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Muhtarlar bilgilendirildi

Muş İl Nüfus Müdürlüğü köy muhtarına yönelik "Evlendirme Yönetmeliği" bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Nüfus Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantıya, Nüfus Müdürü İlhan Eser, konuyla ilişkili olarak muhtarların bilgilendirdi. Eser, İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 01.05.2006 tarihi ile 2006/8 nolu genelgesine, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanununu muhtarlarla paylaştı.
 
İl Nüfus Müdürü İlhan Eser, “Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeyi, İl ve İlçe evlendirme memurlukları ile nüfus müdürlüklerinin yetkili kıldığı görevliler yapar. Söz konusu maddeye göre, köylerde muhtarlar sadece Türk vatandaşlarını evlendirmeye yetkilidir” dedi. 

Köy muhtarlarına, gelişi güzel mühür atılmaması konusunda uyarılarda bulunan Eser, “Gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler 6 (Altı) aydan 4 (Dört) yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklinde konuştu. 

İl nüfus Müdürü İlhan Eser, yeni kayıtlardan 2,50 YTL ( 2 milyon 500 bin lira), alındığını söyleyerek, “Yeni doğan çocukların kayıtları 30 gün içerisinde yapılırsa, kayıt parası alınmayacak. Kayıt dışı olanların bir an önce yakınları tarafından kayıtlarının yapılması gerekir. Bilmediğiniz ve aklınıza takılan her konuda bize danışabilir, bilmediğiniz konularda aydınlanabilirsiniz." dedi.
 
Toplantıda Evlendirme Yönetmeliği, köylerdeki nüfus kayıt defterleri, nikâhın nasıl kıyılacağı ve uyulması gereken konular, doğumdan ölüme kadar tüm tescil işlerinin nasıl yapılacağı konularında bilgiler verildi.
Emrullah Özbey-Kenthaber
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 16:25:29
Güncelleme :17 Haziran 2006 Cumartesi 09:56:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?