5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Muş ovasında patates üretimi

Türkiye'nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası'nda patates yetiştirilmeye başlandı. Niğde'den gelerek Muş Ovası'nda kiraladıkları arazilere patates eken üreticiler, yetişen patatesin birinci sınıf olduğunu söyledi. 

Muş'ta başlıca geçim kaynağı olan tütün ve şeker pancarına getirilen kotaların ardından sıkıntı yaşamaya başlayan Muş çiftçilerinin yeni umudu patates oldu. Niğde'den Muş'a gelerek Bozbulut Köyü'nde arazi kiralayan ve 200 dekarlık alanda patates ekimi yapan çiftçiler, Muş Ovası'nın mükemmel olduğunu söyledi. Niğde'den gelerek Muş'ta patates ektiklerini anlatan Ömer Karadağ isimli çiftçi, Muş Ovası'nda yetişen patatesin kaliteli olduğunu belirterek, ilin patates yetiştiriciliği için ideal olduğunu kaydetti. Niğde'den 15 kişilik bir ekiple Muş'a geldiklerini anlatan Ömer Karadağ, "Ovayı ikiye bölen Murat ve Karasu nehirleri toprağın kumlu olmasını sağlamaktadır. Bu da patatesin yetişmesi için elverişli bir topraktır. İlkbaharda ekilen patateslerin bu ayın sonunda hasadı yapılacak. Burada yetişen patatesin Türkiye'nin en kaliteli patatesi olduğunu gördük. 200 dekardan yaklaşık bin ton ürün almayı düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl Muş Ovası'nda daha fazla arazi kiralayıp patates ekimini arttırmayı düşünüyoruz" dedi. 

Niğdeli üreticilerden Yusuf Karaca da, sulak ve kumsal toprağı seven patates için Muş Ovası'nın çok elverişli olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin en kaliteli patatesi Nevşehir ve Niğde'de yetişir. Ancak Muş patatesi kalite bakımından her iki ildeki patateslerden daha kaliteli. 200 dekarlık alandan yaklaşık 260 bin YTL karşılığında satabileceğimiz ürün bekliyoruz. Şimdiye kadar ovada neden patates yetiştirilmediğine hayret ediyoruz" dedi. 

Bozbulut köyü muhtarı Zülküf Erikli de, patates üreticiliğinin kentte yeni bir gelir kaynağı olacağını belirterek, "Köyümüzün gelir kaynağı hayvancılık ve pancardı. Pancara getirilen kotayla üretici bu ürünü yetiştirmekten vazgeçerek, alternatif ürün arayışına girdi. Biz de Niğde'den gelen ailelere topraklarımızı vererek patates yetiştirdik. Çok kaliteli ve verimli olduğunu söylüyorlar. Artık Muş'ta pancar ve tütüne alternatif ürün olarak patates yetiştireceğiz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 18:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
NURULLAH KANŞIRAY IP: 88.226.68.xxx Tarih : 21.07.2010 15:29:32

 ben bu niğdeli kardeşlerıme sonsuz tşk lerımi iletırım niğdeden gelip ilımıze bu urunu yetıştırdiler ve ilimızde bu guzelığı elde etiler ne mutlu sizlere niğdeli kardeşlerım  en azın da vatandaşlarımız bu uygulamayi sizlerden elde etmiş oldular ve ilimızde gerçekten bozbulut köyu çivtçilığe bulun miyan biyer tabiki  eyer birazda devleten bi destek bi yardım olursa ve bozbulut halkı çok çalışkan ve becerıkli ve bu niğdeli arkadaşların güzel ilımızze ve köyumuze getırdığı bu öneriyi ne mutlu onara  ama sayın bozbulut halkı sızlerde bu güzel urunu yetıştırmeye çalışın çaba gösterın sayğılarımla arz ederım