5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Pancar çiftçisi çamurda hasat yapıyor

Muş'ta etkili olan yağışlar sebebiyle çamur deryasına dönen tarlasına giremeyen, suların çekilmesini bekleyen pancar çiftçileri, umduğunu bulamayınca balçık içinde hasat yapmaya çalışıyor. 

Muş'ta başlıca geçim kaynakları arasında yer alan pancar, ekicisine zor günler yaşatıyor. Son yılların en fazla yağışının düştüğü kentte 17 Kasım 2006 tarihinde bitecek olan kampanya dönemine kadar ürünlerini teslim etmeye çalışan çiftçiler, çamurla kaplı tarlalarda çalışmak zorunda kalıyor. Kampanyanın bitmesine 7 gün kalmasına rağmen Muş'taki 220 bin ton pancardan sadece 100 bin tonunun teslim edilmiş olduğu belirtiliyor. Zor şartlar altında çalıştıklarını söyleyen çiftçiler, kampanya döneminin uzatılması gerektiğini ve il genelinde tarlada kalan 120 bin ton pancarın bir hafta içerisinde çıkarılıp teslim edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

Pancar çiftçisinin çok zor bur yıl geçirdiğini söyleyen Muş Ziraat Odası Başkanı Şabettin Aydın, yağmurun pancar çiftçisini aşırı derecede etkilediğini belirtti. Pancarı tarlada kaldığını ve çamur sebebiyle çiftçilerin tarlada zor şartlar altında çalıştığını anlatan Aydın, "Yaz mevsiminde kurak geçen mevsim sebebiyle pancar olmadı. Çiftçi pancarını yetiştirebilmek için ikinci üçüncü ekim yapmak zorunda kaldı ve sulama problemi yaşadı. Sonbahar mevsiminde de hasat dönemi çiftçi için işkence oldu. 10 gün süreyle arılıksız yağmur yağdı. Yağmur tarlaları adeta çamurla kapladı. Traktör ve insanın tarlaya girip hasat yapması mümkün değil. Ama kampanya dönemi bitmek üzere bu sebeple çiftçi mecburen hasat yapmak zorunda kaldı. Çiftçilerimiz tarlaya girip çamur içinde çalışmak zorunda kalıyorlar" dedi. 

Çamur içinde pancar hasadı yapmak zorunda kaldıklarını anlatan pancar ekicilerinden Fesih Özkan ve Sadrettin Aslan, "Aşırı yağmur sebebiyle pancarımızı çıkaramadık. Birçok çiftçinin pancarı tarlada kalmıştır. Pancarlarımız tamamen çamur içerisindedir. Kampanyanın bitmesine az bir süre kalmıştır. Çiftçiler büyük ölçüde zarar etmiştir. Biz kampanya süresinin uzatılmasını istiyoruz. Geçmiş dönemlerde kota sınırlanması olmayan pancara son hükümetler döneminde getirilen kısıtlamada bizleri ayrıca etkilemiştir. Bugün bir tarla pancardan birkaç aile yıllık geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu yıl çiftçinin hali çok perişan. Devletin çiftçiye destek olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Muş Şeker Fabrikası yetkilileri de yaptıkları açıklamada, yağmur sebebiyle çiftçilerin pancar sökümünde güçlük çektiklerini ve 10 gün süreyle fabrikaya pancar teslim edilemediğini açıkladı. Tarlaların çamur olmasın rağmen kampanya dönemi sebebiyle çiftçilerin pancar çıkarıp getirmelerini sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden yetkililer, "Bu sıkıntılara rağmen işçisi, memuru ve çiftçisiyle birlikte fabrikanın kapanmaması için gece gündüz çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Şu ana kadar 100 bin ton pancar alımı yapılmıştır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 13:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FATİH BALKAYA IP: 85.104.83.xxx Tarih : 11.11.2006 09:45:47
BENDE MUŞLUYUM AMA ŞUAN MERSİN DE OKUYORUM.RAMAZAN BAY.AİLEME YARDIMA GİTMİŞTİM ÇOK YAĞMUR YAĞDIĞINDAN DOLATI HİÇ YARDIM EDEMEDİM.DAHA DA BİTMAMİŞ.ALLAH YARDIM ETSİN KAMPANYANIN EN AZ 15 GÜN UZATILMASI TARAFTARIYIM