5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Pancar çiftçisinin kota endişesi

Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Seçkin, ilkbaharda aşırı derecede yağmur yağması sebebiyle ekimi geciken pancarda büyük oranda verim düşüşünün yaşanacağını ve çiftçilerin kotalarını doldurmakta zorlanacağını kaydetti. 

Muş'ta ilkbahar mevsiminde yağmur yağışının pancar ekiminin gecikmesine sebep olması nedeniyle 1 ay geç ekim yapabilen çiftçiler, kotalarını dolduramayacakları için endişe ediyor. Pancar çiftçisinin mevsimin azizliğine uğradığını ve zor 1 yıl geçirdiğini kaydeden Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Seçkin, 100 bin dekar alanda pancar ekimi yapan 14 bin çiftçinin sıkıntısını dile getirerek, "İlkbahar mevsiminde 42 gün boyunca aralıklarla yağan yağmur çiftçilerin ekim yapmasına fırsat vermedi. Bu sebeple ekimi geciken pancar, istenilen verimi vermeyecek" dedi. 

Nisan ayının 15'inden itibaren ekilmesi gereken ancak yağışlar sebebiyle haziran ayının ilk günlerinde ekim yapılabildiğini anlatan Seçkin, "Geçen yıl pancar kotası il genelinde 340 bin ton iken bu yıl 300 bin ton olarak belirlenmiş. Ancak çiftçiler kendilerine verilen kotayı dolduracak ürünü alamamaktan endişe ediyor. Çapa dönemi biten ve sulama yapılan pancarda verim genel olarak düşük. Birçok çiftçi ürününün yetişmemesi sebebiyle ikinci üçüncü ekimi yapıp yağmurlama sistemiyle sulayarak pancar yetiştirmeye çalıştı. Şu anda kotasını dolduramayan çiftçilerin ceza ödememesi ve aldığı ürün kadar teslim yapabilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. İnşallah bu çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanır ve çiftçiler yetiştirdiği ürün kadar teslimat yapar. Ama her halükarda çiftçiler büyük bir zarara uğramıştır" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2006 Perşembe 17:22:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tarık tarcan IP: 81.215.82.xxx Tarih : 28.08.2006 16:33:18
Pancar çiftçisinin en büyük sorunu, istenmeyen bir ürünü ekmesidir. Yetkili merciler bu ürün isteksizliğini bildirip gerekli alternatifler geliştirmesi gerekir