5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Sac sobalar tarih oluyor

Muş'ta hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla soba üreticileri sezonu açtı ancak teknolojiye yenik düşen sobalara ilgi her geçen gün azalıyor. 

Bir dönemlerin en gözde mesleklerinden biri olan sobacılık tarihe karışıyor. Sayıları her geçen gün azalan sobacı esnafının gelişen teknoloji karşısında rağbet görmeyen el yapımı sobaları unutulmaya yüz tuttu. 

Yeni teknolojiyle üretilen sobalar, kalorifer sistemlerinin ve elektrikli sobaların çıkması sebebiyle rağbet görmeyen sac sobalar üreticilere de zor günler yaşatıyor. 30 yıldır Muş'ta sobacılık yaparak geçimini sağladığını söyleyen Ömer Çelik isimli esnaf, artık sobacılık mesleğinin bitme noktasına geldiğini ifade etti. 15-20 yıl öncesine kadar sobacılığın büyük rağbet gören mesleklerden olduğunu kaydeden Çelik, "Soba üretimi yapan esnafın sayısı gün geçtikçe azalıyor. Yuvarlak, tek fırın ve çift fırınlı olmak üzere üç çeşit sac soba imalatı yapıyoruz. Üretimini yaptığımız sobaların belirli ebatları var. Ama vatandaşın istediği boyutlarda da yapıyoruz. Ürettiğimiz sac sobalar 15 ila 40 YTL arasında satılıyor. Sac sobalar artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Şehirden uzak ve kırsal kesimdeki vatandaşlar tarafından kullanılan sobaların yerini modern sobalar almış durumda" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 16:39:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail hakkı IP: 88.234.62.xxx Tarih : 20.02.2007 00:15:29
evet saç soba sektöründe bi düşüş var ama sen kendini geliştirmezsen her işte bi düşüş vardır.bizde 40 yıldır sobacılıkla ugraşıyoruz.bundan 10 yıl önce sac soba el yapımından 20.000edet üretirken şuan 3-4bin adet üretmekle yetiniyoz.ama biz kendimizi yeniledik ve hazır soba boru alıp satmaya yöneldik 5 senede o işten çok iyi paralar kazandık.ama o işte yavaşladı şuan dogalgaz işine yogunlaşıp dogalgaz sobaları üretip satmaya karar vardik.belki 10 yıl sonra dogazgazda yerini başka bişeye bırakacak.ama insan bi işte para kazandgı dönemlerde başka işlere yatırım yapıp riskini azaltmalı.biz öyle yaptık sobacılıgın yanında büyük tesislere para yatırıp riski azalttık benim size tavsiyem hazır soba sektörünün son 2-3 ylı.o işten para kazanabilirsiniz.yardım isterseniz mailim businessman6363@hotmail.com saygılarımı sunuyor işlerinizde bol kazançlar diliyorum