5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

ŞNT saklı nüfusu ortaya çıkardı

Muş Valisi İbrahim Özçimen, Sosyal Riski Azaltma Programı (SRAP) kapsamında uygulamaya konulan Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) sayesinde saklı nüfusun hemen hemen tamamının eritildiğini söyledi. 

Makamında basın mensuplarına açıklamada bulunan Muş Valisi İbrahim Özçimen, ŞNT'nin bu bölgeler için çok faydalı olduğunu söyledi. Resmi evlilik ve nüfusa kayıt işlemlerinin ŞNT sayesinde aksatılmadan yapıldığını söyleyen Vali Özçimen, ŞNT'nin bölge itibariyle iyi bir proje olduğunu ifade etti. Vali Özçimen, "Mesela bölgede resmi nikah nerdeyse yapılmıyordu. Resmiyete göre çocukların anne ve babaları belli değil, yaşları belli değil, garip bir durum vardı. 2003 yılında resmi evlilik sayısı ilde bin 362 iken, 2005 yılında ŞNT sayesinde bu sayı 2 bin 484'de yükseldi. Evliliklere verdiğimiz paraların buralara katkısı oldu. 2006 yılındaysa şu ana kadar bin 449 evlilik kaydına ulaşmış durumdayız. 2003 yılında sadece Muş merkez ilçe ve köylerinde nüfusa kayıtlı olan kişi sayısı 230 bin 805 iken, 2006 yılında bu rakam şu ana kadar 243 bin 467'ye ulaşmıştır. 2006 yılında 0-9 yaş gurubu kayıt sayısı 61 bin 191, 10-14 yaş gurubu sayısı 30 bin 631, 15-19 yaş gurubu nüfus kaydıysa 27 bin 902 kişidir. Kayıt olan her çocuk için aileler ŞNT'den para alıyor" dedi. 

ŞNT kapsamında her hangi bir hastanede doğum yapan kadınlara cüzi de olsa bir yardımın yapıldığını hatırlatan Vali Özçimen, bununda çocukların daha sağlıklı ve uzman kişilerin elinde dünyaya gelmesini sağladığını kaydetti. Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne doğum yapmak için başvuranların sayısının arttığına dikkat çeken Vali Özçimen, "Artık anne ve bebekler her aylık sağlık kuruluşlarında takip ediliyor. Bebeklerde ölüm oranında düşüş var. Hem de dünyaya yeni gelen çocukların nüfus kayıt işlemleri zamanında yapılmaktadır. Burada eğitimde de çok ciddi faydası olmaktadır. Kız çocuklarını okula kaydettirenlere de yine cüzi miktarda yardım yapılıyor. Bizim hedefimiz çocukları okutmak. İlde eğitim yardımı alan 14 bin 302 çocuk var. Sağlık yardımı alan çocuk sayısı da 14 bin 318'dir. ŞNT yardımlarından sonra artık resmi evlilikler aylar, yıllar sonra değil hemen yapılmakta, çocuklar doğduğu gün nüfusa kayıt edilmekte ve artık saklı nüfus dediğimiz olay mazide kalmaktadır" dedi. 

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Arpayazı Köyü Muhtarı Yunus Toplu ise, ŞNT yöntemi sayesinde vatandaşların nüfus işlemlerini hiç geciktirmeden yaptığını söyledi. Geçmişte vatandaşların yıllardan beri evli olmasına rağmen resmi nikahını yapmayıp çocuklarını nüfusa kayıt ettirmediğini ifade eden Toplu, "ŞNT çıktıktan sonra vatandaşlar aynı gün evlilik işlemlerini yapıyor ve çocuğunu doğduğu gün nüfusa kayıt ettiriyor. Devletten para yardımı almak için şu anda benim köyümde kayıtsız, kimliksiz herhangi bir kimse kalmadı. ŞNT'den önce 100 hanelik olan köyde 30-40 kişi resmi nikah yaparken, şimdi bu sıkıntı ortadan kalktı" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 15:03:41
Güncelleme :17 Ekim 2006 Salı 15:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?