5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Telli turnalar Afrika yolcusu

Ülkemizde sadece Muş'un Bulanık Ovası'nda üreyen ve sayıları parmakla sayılacak kadar azalan telli turnalar, havaların soğumaya başlamasıyla Afrika'ya göç edecek.

Çok sayıda türküye esin kaynağı olan telli turnaların nesli tükenmeye yüz tutarken Doğa Derneği'nin yaptığı araştırmada bu kuşların Türkiye'de sadece Muş Bulanık Ovası'nda yaşadığı, sayılarının da 11 olduğu belirlendi. 

Doğa Derneği, Kafkasya'da Hazar Denizi kıyılarında, Türkiye'de ise sadece Murat Nehri boyunca uzanan Bulanık Ovası'nda üreyebilen telli turnaları ‘Son 11 Telli Turna Projesi' ile koruma altına almaya başladı. Gürültünün artması ve su kaynaklarının kuruması üzerine İç Anadolu'dan Bulanık Ovası'na taşınan telli turnaların üreme, beslenme alanlarını korumak için başlatılan çalışmaya, halkın da desteğini almak için çaba harcanıyor. Doğa Derneği'nin projesi sayesinde sayıları gittikçe azalan mezgeldek, toy ve sürmeli kızkuşu türleri de koruma altına alındı. Yaklaşık 100 bin YTL'nin harcanacağı proje için tanıtım filmi hazırlanacağını ve broşürlerle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerinin bilgilendirileceğini anlatan dernek yetkilileri, şunları söylediler:

“Eskiden İç Anadolu Bölgesi'nde de ürediği bilinen telli turnalar Türkiye'de şimdi sadece Bulanık Ovası'nda ürüyorlar. Kış aylarını Afrika'da geçiren telli turnalar, uzun bir göçün ardından mart ve nisan aylarında Hazar Denizi'nin kuzeyi ve doğusundaki üreme alanlarına dönüyor. Bir bölümü de Bulanık Ovası'na geçiyor. Murat Nehri kıyıları doğal özelliğini hala korumaya devam ediyor. Nehir üzerindeki adacıklar ve çevresindeki alanlar telli turnaların üreme ve beslenme alanları. Bu nedenle bölge bizim için çok önemli. Geride kalan telli turnaların ülkemizdeki son üreme alanlarını yerel halkın da katılımı ile korumaya amaçlıyoruz. Bu sayede turizm faaliyetleriyle bölgeye ekonomik katkı sağlanacağı bir gerçek.”
Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2006 Cuma 14:19:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?