5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Yırtıcı hayvan avı

Muş'ta havaların soğumasıyla birlikte şehir merkezine inen yırtıcı hayvanlar, köylülerin ekmek kapısı oldu.

Muş'ta her yıl kış mevsiminde sürdürülen yabani hayvan avı, bu yıl da devam ediyor. Kuş gribi sebebiyle av yasağı uygulanan Muş'ta, köylülerin yabani hayvan avı sürüyor. Yüksek kesimlerde yiyecek bulamayan kurt, tilki, ayı, su samuru, sansar ve domuz gibi yırtıcı hayvanlar karınlarını doyurmak için yerleşim birimlerine inince, köylülerin hedefi oluyor. Kış mevsiminde yoğun bir şekilde görülen yırtıcı hayvanları vuran köylüler, hayvanların postlarını satıp para kazanmaya çalışıyor.

Muş'ta yöresel halı ve kilim satışı yapan Mehmet Kazım Kılıçaslan, hayvanların postlarını satarak para kazandıkların söyledi. Kar yağmasıyla birlikte işlerinin açıldığını belirten Kılıçaslan, şöyle konuştu:

"Karın yağması ve havaların da soğumasıyla birlikte aç kalan hayvanlar, yiyecek bulmak amacıyla dere kenarlarına ve ovaya doğru geliyor. Köylüler de onların yeri belli olduğu için bulmakta pek fazla zorluk çekmiyor. Bunun yanında Muş'taki avcılar da vurdukları hayvanların postlarını getirip bana satıyorlar. Ben de aldığım hayvan derilerinin bakımını yaptıktan sonra meraklılarına satarak ticaret yapıyorum. Bu postlar evlerde ve arabalarda aksesuar olarak kullanılıyor."

İl genelinde sürekli olarak yaban avına çıkan köylüler, en fazla kurt, tilki ve yaban domuzuyla karşılaştıklarını ifade ederek, yırtıcı hayvanların kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için büyük bir tehlike arz ettiğini söyledi. Köylüler, kış mevsimi olması sebebiyle yiyecek bulmak için yerleşim birimlerine kadar inen vahşi hayvanların, insanlarla karşılaşmaları halinde çok tehlikeli olacağını belirtti.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 14:05:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?