5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Zararı kim karşılayacak?

Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, tütün üreticilerinin elinde 150 ton kota fazlası tütünün kaldığını ve uygulanan yüksek vergi sebebiyle Muş'a gelecek olan özel firmaların kararlarından vazgeçtiklerini söyledi. 

Tütün alımlarının bitmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, 22 Nisan ve 13 Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen tütün alımlarının bitmesinin ardından çiftçilerin elinde 150 ton kota fazlası tütün kaldığını belirtti. Tütün çiftçisinin kota sebebiyle oldukça zor durumda kaldığını kaydeden Solgun, "Muş çiftçisine haksızlık yapılmaktadır. Kota Bitlis'te 400 kilograma, Hatay'da 600 kilograma, Karadeniz bölgesinde bin 200 kilograma çıkarılmıştır. Ancak Muş'ta halen kota 220 kilogramdır. Bu kotada üreticiye az gelmektedir. Bu sebeple de üreticinin elinde 150 ton kota fazlası tütün kalmıştır. Çiftçiler yaklaşık 600 bin YTL zarar etmiştir" dedi. 

Muş'ta 8 bin 100 kayıtlı çiftçinin bulunduğunu ve Muş'taki tütün kotasının da arttırılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Solgun, "Geçen yıl özel sektörle yapılan anlaşmalar sayesinde çiftçi ekstradan para kazanma imkanına sahip oldu. Tekel'e tütün teslim edip bir yıl boyunca beklemeden özel sektörden 2 ay içerisinde parasını alan çiftçinin yüzü gülmüştür. Ancak son zamanlarda tütüne getirilen vergi sebebiyle özel sektörün Muş'a gelmesi zorlaşmıştır. En kaliteli tütünle en basit tütünün vergisi aynı oranda tutulduğu için ve getirilen yüksek vergi sebebiyle özel sektör ile gelmiyor. Oysa biz bütün bağlantılarımızı yapmıştık ve yaklaşık bin ton tütün satışı yapmayı planlıyorduk. Ancak getirilen vergiler sebebiyle adeta bölgenin kalkınması engellenmiştir. Eğer özel sektör bölgeye girerse ve biz bin ton tütün satışı gerçekleştirirsek, çiftçide, köylüde, şehirlide ihya olur" şeklinde konuştu. Yetkililerden tek isteğinin getirilen vergilere yeni bir düzenleme getirilmesi olduğunu kaydeden Solgun, vergi sebebiyle bölgenin yine kaderine terk edilmemesini istedi.
.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2006 Salı 17:30:10
Güncelleme :19 Mayıs 2006 Cuma 18:57:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?