5
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Milyonlarca kadının durumu bu

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan binlerce kadının, bugün bütün dünyada kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden haberdar olmadığı, haklarını bilmediği, erkek egemenliğini bir hayat tarzı olarak kabul ettikleri belirtiliyor.

Muş'ta, 3 evli olan ve çevrede "Baki Ağa" olarak bilinin Baki Karaca, kadınların erkeklerinden güdümünde yaşadığını belirtirken, eşleri de bu durumu benimsediklerini, bir rahatsızlık duymadıklarını söylüyor.

Varto İlçesi'nde yaşayan 33 çocuk sahibi Karaca, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kırsal alanda yaşayan kadınların kocalarına bağlı, onlara güdümlü olarak yaşayan insanlar olduğunu, evde erkeğin sözünün geçtiğini, 3 evlilikten pişman olmadığını, eşlerinin üçünü de sevdiğini söyledi.

Bölgede kadın hakkından söz etmenin doğru olamayacağını anlatan Baka Karaca, "Kadının hakkı, evin işlerini yapmak, kocasının sözünden çıkmamak ve çocuklarına bakmaktır.

Ben Batı'daki gibi ne bir beyaz kağıda boşanma dilekçesi yazıp mahkeme kapılarında dolaşan bir erkeğim ne de erkek kadın eşitliğine inanan biriyim. Bölge insanı da benim gibi düşünür" diye konuştu.

Baki Karataş ile 3. evliliği bilerek ve severek yaptığını söyleyen Meral Karataş, kadın hakları olduğuna inanmadığını söyledi.

Karataş, "Erkek evin ağası, reisidir. Ben kadın haklarının ne olduğunu bile bilmem, Baki Ağa ne derse hak odur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Mart 2006 Çarşamba 22:58:56
Güncelleme :8 Mart 2006 Çarşamba 23:05:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?