5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İşitme engelli kadının azmi

Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan işitme engelli Yıldız Azbay’ın azmi herkese örnek olacak türden. Muş Valiliği’nin açmış olduğu okuma-yazma kursuna katılarak okuma ve yazmayı öğrenen Yıldız Azbay, şimdi de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde bilgisayar kursuna devam ediyor.

4 yaşında iken geçirdiği menenjit hastalığı sebebiyle işitme engelli olan Yıldız Azbay (18) geçen yıl Muş Valiliği tarafından açılan okuma yazma kursunu başarı ile tamamlayarak okuma yazmayı öğrendi. Hayata atılmak ve işitme engelinin kendisinin hayatla bağının kopmasına izin vermemek için bilgisayar kursuna devam ederek kendisini yetiştirmeye çalışan Yıldız Azbay, en büyük idealinin bilgisayar öğrendikten sonra iş sahibi olmak olduğunu söyledi.

Yeşilyurt mahallesinde ikamet eden Azbay ailesi 90 m karelik evde ikamet ediyor.Baba Yusuf Azbay Bir yıl önce hayatını kaybetmiş, Anne Hanife Azbay 5 çocuğu ile birlikte hayat mücadelesi veriyor. Anne Azbay sol gözünden rahatsız, ilk çocuğu olan Zeytun (30) yanlış iğne vurularak sakat kaldığı ve yürüyemez halde evde yatalak. Yıldız Azbay 4 yaşında iken (18) geçirdiği Menenjit hastalığına yakalandığı için işitme ve konuşma engelli, Hamdiye (24), Feyat (21) ve Turan (20) aynı evde tek çatı altında ikamet etmektedirler.

Azbay ailesi hayata dört elle sarılarak yaşam mücadelesi veriyor. 4 yaşında menenjit hastalığına yakalanan Yıldız Azbay okur yazarı olmadığı halde Halk eğitim Merkezinde okur yazar öğrendikten sonra bilgisayar kursuna devam ediyor. Yıldız Azbay, Amacının Okuma yazmayı öğrendikten sonra bilgisayarı da öğrenip üniversiteye gitmek ve ayakları üstünde durabilecek bir iş bulmak olduğunu söyledi.
Her gün kardeşi Yıldız Azbay ile birlikte Halk eğitim Merkezi Bilgisayar kursuna gelip giden Hamdiye Azbay “ Kardeşim okuma yazmayı ve bilgisayar kullanmayı çok seviyor, ben de onun bu sevgisi ve hayatı kendi imkanlarıyla yaşayabilmesi için her gün onunla birlikte gelip gidiyorum, kardeşimin tek amacı bir iş sahibi olmak ve ayakları üstünde durmaktır” dedi.

Muş Valisi İbrahim Özçimen’in eşi Nezahat Özçimen, bilgisayar kursuna devam eden Yıldız Azbay’ı ziyaret ederek kendisine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Nezahat Özçimen, “Bu kızımızın herkese örnek olması gerekir. Kendisin çok istekli olması kurslarda hem kendisinin hem de bizim işimizi çok kolaylaştırdı. ilk etapta olur mu? düşüncesi vardı. Ama istekli olunca olayın yüzde ellisi hal olmuş oluyor. Yıldız’a verdiğimiz emeklerin karşılığını alıyoruz. Okur yazar olmak yetmiyor bunun yanında meslek edinmesi gerekir. Toplumda kendi yerini kendisi belirliyor. Göstermiş olduğu azim ve başarı takdire şayandır. Engelli olmak hiç önemli değil. Önemli olan hayat ile barışık olup mücadele edebilmektir. Başarının sırrı azimli olmaktan geçer. Bu kızımızı kurslarda ve evinde hiç yalnız bırakmadık. Sürekli yanında olduk ve olacağız. Bu çalışmasından ötürü kendisini tebrik ediyoruz” dedi.
Halk eğitim merkezi Bilgisayar kurs öğretmeni Tevfik Aydın; “Sınıfımızda 25 kursiyer öğrenci mevcut; bunlardan bir tek Yıldız Azbay özürlüdür. Yıldız, diğer kursiyerler gibi her anlatılanı anlıyor. Yıldız Azbay daha önce katıldığı kurstan okur yazar öğrendiği için şimdi ise bilgisayar klavyesi öğreniyor. Tüm derdini bilgisayara yazarak bizlere anlatıyor” dedi.

Emrullah Özbey - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 28 Mart 2006 Salı 11:07:22
Güncelleme :29 Mart 2006 Çarşamba 22:06:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?