5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Okumanın yaşı yok

70 yaşındaki Adil Ardil isimli vatandaşın okuma azmi görenleri şaşırtıyor. 13 çocuk babası Ardil, gençlere örnek davranış sergiliyor.

Fırsat buldukça gelip kütüphanede kitap okuduğunu, köyde ise boş zamanının büyük bir bölümü gazete okuyarak geçirdiğini belirten Adil Dede okumanın yaşı olmadığını söyledi.

Okumanın yaşı yoktur diyen 70’lik dede Adil Ardil, “Her fırsatta gazete ve kitap okuyorum. Ne kadar çok okursan o kadar bilgi sahibi olursun” diyerek gençlere nasihatlerde bulunmayı da ihmal etmiyor.

Muş merkeze bağlı ve merkezden 15 kilometre uzaktaki Güzeltepe Köyünde oturan 13 çocuk babası, 25 torun sahibi ve İlkokul mezunu 70 yaşındaki Adil Ardil, fırsat buldukça köyden gelerek kütüphanede kitap okuduğunu köydeki boş zamanın bir kısmı ise Muş’ta birlikte götürdüğü gazeteleri okumakla geçirdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Ben 70 yaşında olmama rağmen halen kitap ve gazete okuyorum. Birçok zaman gelip kütüphanede saatlerce kitap okuyarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Burada istediğim kitabı bulabiliyorum. Özellikle tarih kitapları okuyarak tarihimizi ve kültürümüzü öğrenmeye çalışıyorum. Günlük olayları ise gazetelerde takip etmeye çalışıyorum” dedi.

Okumanın yaşının olmadığını ifade eden Adil Dede, “Şimdiki gençleri anlamıyorum. Devlet her türlü olanağı sağlamasına rağmen, gençlerimizi okumuyor. Ben bu yaşımla okuyorsam gençlerin beni örnek almaları gerekmektedir. Başarının sırrı bence çok okumaktır. Bu nedenle diyorum ki okumanın yaşı olmaz” dedi.

Güzeltepe Köyü'nde ikamet eden Adil Ardil isimli 70’lik Dede'nin okuma azmi görenleri şaşırttı. 42. Kütüphane haftası münasebeti ile dün il Kütüphane Müdürlüğüne gelen yaşlı dede, fırsat buldukça kitap okuduğunu ve sürekli gazete okumaya gayret ettiğini söyledi.

Ardil, “Kitap ve gazete okumayı çok seviyorum. Bulduğum bütün kitap ve gazeteleri eski bile olsa okuyorum. Çünkü okunmammış her şey yenidir. Benim için önemli olan orada bir şeylerin yazması ve bana bir şeyler anlatmasıdır. Beni kitap ve gazete okurken gören insanlar şaşırıyorlar. Okumanın bence yaşı yoktur. Ben ilkokul mezunuyum ama bir lise öğrencisi kadar kitap okumaktan büyük bir zevk alıyorum. Bazen kitap bulamasam okuduğum kitapları yeni baştan okuyorum. Gençlere buradan sesleniyorum. Çok okuyun. Okumak için gayret gösterin. Gazete okuyucun, dergi okuyun, mecmua okuyun, kitap okuyun. Ne yaparsanız yapın bir şeyler okuyun. Bunu her zaman söylerim yinede söylüyorum okumanın yaşı olmaz. 100 yaşında bile olursam okumaya devam edeceğim” diyerek okumanın faydalarını anlattı.

Emrullah Özbey - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 17:57:56
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 23:20:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?