5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Yüksekokul'da kan bağışı

Fırat Üniversitesi Muş Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, Kızılay Kan Merkezi'ne kan bağışında bulundu.

Erzurum Kızılay Kan Merkezi Müdürlüğü'nden gelen bir ekip, Fırat üniversitesi Muş meslek yüksek okulu öğrencilerinden kan aldı.

Erzurum bölge Kan Merkezi gelen Dr. Selçuk Akan, uygulamanın her yıl belli periyotlarda yapıldığını, Doğu Anadolu’nun illerinden kan alındığını ve Kızılay Kan Merkezleri'nin esas amacının vatandaşı kapı kapı kan aramaktan kurtarmak olduğunu söyledi.

Vatandaşın acil kana ihtiyacı olduğunda Kızılay'a bir telefonla ulaşabileceğini, ihtiyacı olanlara kanı ayağına kadar götürdüklerini belirten Akan, kan veren vatandaşların önce tansiyonunun ölçüldüğünü daha sonra Hepatit B, Hepatit C, AIDS ve Sifilis (Bel Soğukluğu) hastalığının ibarelerinin olup olmadığı kontrol edilerek kan alındığını, kan almanın ayrıca toplu hastalık taraması sağladığını ifade etti.

Erzurum Bölge Kan merkezi ekip Doktoru Selçuk Akan, şunları söyledi: “ Erzurum ve birçok ilde, Kızılay’la mevcut hastaneler arasında imzalanan antlaşmalar çerçevesinde hastanelerin tüm kan ihtiyacını karşılamakla mükellefiz. Bilindiği gibi eskiden, hastanın kan ihtiyacı, hasta yakınına söylenir ve ondan kan bulunması istenirdi. Oda fakültelerden, Askeriyeden veya tanıdığı kişilerden ilgili kanı bulur ve hastaneye getirirdi.

Tabi bu her zaman bu kadar kolay olmaz çünkü her kan toplumda aynı oranda bulunmadığı için ve de kırsal kesimden gelen insanımızın bu girişimleri biraz yetersiz olduğundan kanı bulmak bazen kabus haline gelebiliyor ve bu yüzden hastalar kaybediliyordu. Şimdi biz onlar adına bütün kan ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Bizde talebe karşılık vermek için gönüllü kan bağışçılarının vede toplu kan bağışlarının sayıları arttırılması gerekir. Bizde bize düşen bu görevi ifa etmek için askeri ve sivil birimlerimize seferler düzenleyip bağışları kabul ediyoruz.”

Yapılan uygulamayla hastalara ve yakınlarına yardımcı olmayı hedeflediklerini ifade eden Fırat Üniversitesi Muş Meslek Yüksek okulu öğrencileri ise, "Kızılay bilhassa okulumuzda ülkemiz insanının sağlığına verilen önemi bizlere yerinde görme imkanı sağlıyor. Kan ihtiyacını karşılamak amacıyla kan verme bağışı sürekli olarak yapılmalıdır. Bu bağışlar yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşımızın yüzünü güldürmek için yapılmıştır. İnşallah hayırlı uğurlu olur, hastaların sevinmesine sebep olur" dediler.

Emrullah Özbey - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 7 Mart 2006 Salı 19:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?