19
Mayıs
2024
Pazar
MALAZGİRT - MUŞ

Malazgirt Zafer Koşusu renkli görüntülere sahne oldu

Malazgirt Kaymakamlığı tarafından organize edilen geleneksel ’Malazgirt Zaferi At Yarışları’ büyük bir çekişme içinde geçerken, yarış sırasında hipodrom içine giren vatandaşlar atların ürkmesi sonucu ezilme tehlikesi atlattı.

Yaklaşık 933 yıl önce, 26 Ağustos 1071’de Türk ve İslam Orduları’na açan Alparslan’ın Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü sebebiyle düzenlenen at yarışı, adeta insanlarla atların meydan muharebesine dönüştü.

Malazgirt’teki at yarışında, piste giren bazı vatandaşlar atların altında kalarak ezilme tehlikesi geçirdi. Pansiyonlu Yatılı İlköğretim Okulu (PİYO)’nun yanında bulunan hipodromda yapılan yarışmalarda dereceye giren at sahiplerine kaymakamlık tarafından para ödülü verilirken, yarışmaları izlemek için 7’den 70’e vatandaşlar, duvarların üzerinde büyük bir heyecan içinde yarışmaları izledi.

Muş çevre il ve ilçelerden yarışlara katılmak üzere getirtilen atlar, yarışmaları izlemeye gelen vatandaşların hipodrom pistine girmeleri ve yakın olmaları sebebiyle sahiplerine zor anlar yaşattı. Bir atın yarışma öncesi ürkmesi sonucu ortalık karıştı. Atı sakinleştirmek için vatandaşlar da çabalarken, bir vatandaşın ata yumruk attığı gözlendi.

Polislerin ve görevlilerin tüm ikazlarına karşın yarışmanın yapıldığı hipodrom pistine giren vatandaşlar büyük tehlike oluştururken, 4 bin 400 metre yarışmasının startının verildiği sırada bir kişi atın üzerinden geçmesi sonucu büyük bir tehlike atlattı. 2 kategoride yapılan ve toplam 18 atın katıldığı yarışmalarda 3 bin 300 metre yarışmasında dereceye giren birinci atın sahibine 400 milyon, ikinciye 300 milyon, üçüncüye ise 250 milyon lira para ödülü verilirken, 4 bin 400 metre yarışmasında dereceye giren birinci atın sahibine 600 milyon, ikinciye 400 milyon üçüncüye ise 300 milyon lira para ödülü verildi. Bu arada 4 bin 400 metre yarışmasına 2 at ile giren Mehmet Narçın isimli vatandaşın atları ikinci ve üçüncü oldu.

iha-malazgirt
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2004 Cuma 23:30:53
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 16:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
METİN POLAT IP: 195.238.63.xxx Tarih : 5.04.2005 17:58:18
Bir malazgirtli olarak yıllar önce ayrılmış olmama rağmen küçüklüğümde gördüğüm o şenlikleri hiç unutamam oralarda olmayı,olup biten şenliklere katılmayı çok isterdim.Ama hayat şartları insanları memleketinden yurdundan ediyor.Ordaki insanlarımız bu tür şenliklere önem vermeleri gerçekten çok güzel. TÜM MALAZGİRTLİLERE SELAM.////istanbul