21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Tunceli'de binlerce köylü evine döndü

Tunceli, 2006 yılı yatırımları bütçesiyle Türkiye'de kişi başına düşen pay açısından birinci sırayı aldı. 

Tunceli Valisi Mustafa Erkal, 2006 yılında KÖYDES ve Köye Dönüş Projeleri kapsamında yapılan yatırımlarla kentte Milli Eğitim ve sağlık alanında önemli başarılar sağlandığını söyledi. Vali Erkal, "KÖYDES Projesi kapsamında şu ana kadar Tunceli'ye yapılan altyapı çalışmalarının yüzde 50'si kadar imalat gerçekleştirilmiştir. Köye Dönüş Projesi kapsamından yeniden tüm altyapısıyla birlikte yaptığımız 15 köyle birlikte, terör nedeniyle boşalan 90 köyümüze geriye dönüş yapıldı. 40 köyümüz halen boş vaziyettedir. Yapılan tespitlere göre 6 bin 200 vatandaşımız yeniden köylerine döndü. Kendi çabalarıyla köylerine dönenlerle birlikte bu rakamın 12-13 binlere çıktığını tahmin ediyoruz. Doğu İlleri Kalkınma Birliği bünyesinde ilimiz için hazırlanan projelerin büyük bir bölümü kabul görmüş durumda. Tunceli'de bundan sonra istihdamı arttırıcı çalışmalara hız vereceğiz. Özellikle Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü'nden sağlanan kaynaklarla hazırlanan 70 proje faaliyete geçirilince büyük oranda istihdam sorunu çözülmüş olacaktır" şeklinde konuştu. 

"Kent 2006 yılında Maliye Bakanlığı'nın kayıtlarından da görüleceği gibi yatırımlar açısından kişi başına düşen payla Türkiye'de birinci sırayı aldı" diyen Vali Erkal, "Tunceli yaklaşık 100 bin nüfusuyla kişi başına düşen bin 200 YTL yatırım payıyla birinci sırada yer aldı. Gerçekleştirilen altyapı yatırımları ve hizmetleri açısından eksikleri olmakla birlikte yine çevre illere göre birinci sırada yer almaktadır. Milli Eğitim açısından her zaman iddialı durumda olan ilimizde okullaşma oranıyla ve derslik başına düşen 18-20 öğrenci sayısı ve çok az eksiği olmakla birlikte öğretmen sayısı açısından da birinci sırayı yakalamış bulunuyor. Fiziki açıdan yapılması gerekenlerin büyük çoğunluğu yapılmış durumdadır. Yatılı Bölge İlköğretim Okulları'nda (YİBO) bu yıl koğuş sisteminden oda sistemine geçilerek modern hale getirildi. Bu yıl ilk olarak iki özel okul, fen lisesi faaliyete geçti. Çemişgezek YİBO ve Telekom İlköğretim Okulu'nun da önümüzdeki yıllarda ihalesi yapılacak. Önümüzdeki 15-20 yıllık sürede yeni okula ihtiyaç duyulmayacak duruma geldik, ancak önümüzdeki yıllarda eğitimde hizmet kalitesini yükselteceğiz" dedi. 

Geçmiş yıllarda Tunceli'de özellikle sağlık alanında önemli sıkıntıların yaşandığını söyleyen Vali Erkal, sağlıkta da altyapı açısından eğitimle benzer standartların yakalandığını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 15:04:48
Güncelleme :4 Kasım 2006 Cumartesi 15:10:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
derya_yavuz_hasret_kader_türkay_ve_erdoğan IP: 85.105.234.xxx Tarih : 15.11.2006 20:42:54
böyle bir gerçek yaşattırdığı için mustafa erkala çok çok teşekürederiz