20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇATAK - VAN
Belediye Sayfaları

Vanlılar güneş enerjisi ile ısınıyor

Van'ın Çatak ilçesinde halkın ormanlar üzerindeki olumsuz etki ve baskılarını ortadan kaldırmak için köylülere güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kurma uygulamasından başarılı sonuçlar elde edildi. 

Van Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün Çatak ilçesine bağlı köylerde başlattığı projede 2008 yılı içerisinde 76 haneye sosyal nitelikli kredilerden olan güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi uygulaması yapıldığı belirtildi. İlçeye bağlı köylerde her evin tepesine bu sistem kurulurken, odun tüketiminde büyük ölçüde azalmanın gerçekleştiği bildirildi. 

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Çevre Orman İl Müdür Vekili Zafer Karakoç, Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köylerini Kalkındırma (ORKÖY) Genel Müdürlüğü'nün orman köylerini kalkındırmaya yönelik çeşitli çalışmalarının bulunduğunu belirtti. Bu proje çerçevesinde Van ilinde 3 yıl boyunca 197 aileye 3 kolektörlü güneş enerji sistemi verdiklerini ifade eden Karakoç, amaçlarının orman üzerindeki baskıyı en az seviyeye indirmek olduğunu kaydetti. Projeyi Çatak ilçesine bağlı Alacayar, Bilgi, Çermik, Işınlı, Elmacı ve Yenimahalle, köylerinde uyguladıklarını anlatan Karakoç şunları söyledi: 

"Güneş enerjisi kredisinden yararlanmak isteyen orman köylerimiz müdürlüğümüz bünyesinde bulunan ORKÖY Şube Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuyorlar. Müdürlük olarak ödeneğimiz ölçüsünde başvuruları değerlendiriyoruz. Başvurusu kabul edilen orman köylüsü güneş enerji sistemini özel bir firmaya kurduruyor. Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca kurulan sistemde sözleşme şartlarının yerine getirilip getirilmediği inceleniyor. Tutulan raporun olumlu olması halinde bin 300 YTL kredi veriyoruz. Verilen krediyi 3 yıl ödemeli ve faizsiz geri alıyoruz. İlçenin vadi kısımlarında bulunan tüm köylerimizde hemen hemen bu uygulama hayata geçirilmiş vaziyette. Köylülerimiz yemeklerini yapmak, sularını ısıtmak için dağ ve bayırlarımızda bulunan odunları kesiyorlardı." 

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın başlatmış olduğu bu çalışma sayesinde odun kullanımında büyük oranda düşüş gerçekleştiğini de anlatan Zafer Karakoç "Hedefimiz halkın orman üzerindeki olumsuz etki ve baskılarını ortadan kaldırmak, milli servet ormanların korunması, geliştirilmesi, genişletilmesi halkın ekonomik ve sosyal yönden kalkınmalarına katkıda bulunmaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 11:15:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan özbek IP: 94.123.94.xxx Tarih : 9.01.2009 16:45:12

bende güneş enerjisiyle ısınmak istiyorum ilgilenirseniz sevinirim sistemi kurdurmak isterim te 5325625907