22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERCİŞ - VAN

Bayan çiftçiler eğitimlerini aksatmoıyor

Erciş İlçesi'ndeki bayan çiftçiler, çetin kış şartlarına rağmen hayvancılık ve yem bitkileri konusunda aldıkları eğitimlerini aksatmıyor. 

İlçenin Çatakdibi Köyü'ndeki bayan çiftçiler, Erciş Ziraat Odası (EZO) Başkanlığı'nın Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAKP) kapsamında sürdürdüğü 'Erciş Hayvancılık ve Yem Bitkileri Eğitim Projesi'ne katılmak için tahsis edilen araçlarla ilçe merkezindeki eğitim seminerine getiriliyor.

Kursiyerlerin moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için Çatakdibi Köyü'ne giden EZO Başkanı Nihat Çelik, hayvancılık ve yem bitkileri alanında erkekler kadar bayan çiftçilerin de söz sahibi olması gerektiğini söyledi. İlçede tarım ve hayvancılık alanında üretimin verimli hale gelmesi için Avrupa Birliği (AB) hibe destekli proje kapsamında seçtikleri 5 köyden anket sonucu belirledikleri 250 bayan ve erkek çiftçiye uzmanlar nezaretinde eğitim verdiklerini belirten Çelik, eğitim sonucu verilecek olan sertifikaların ise ön referans niteliği taşıdığını anlattı. 

Köy ortamlarında hayvancılığın kadınların sırtında olduğuna da dikkat çeken Çelik, "Hayvancılık ve yem bitkileri konusundaki gelişmelerden erkekler kadar bayan çiftçilerimiz de haberdar olmalı. Bu nedenle, eğitim seminerimizde bayan çiftçilere öncelik tanıyoruz. Onların gerekli duyarlığı göstermesi, bizleri mutlu etmektedir. EZO olarak ağır kış şartlarına rağmen yılmadan, yorulmadan çiftçilerimizi eğitim merkezine gelmelerini sağlıyoruz. Günün belli saatlerinde de bayan ve erkek çiftçiler uzmanlarımız tarafından bilgilendiriliyor" dedi. 

Çelik, eğitim projesi seminerinde, sığır ve koyun besiciliği, süt sığırcılığı, hayvan hastalıkları ve hastalıklardan korunma, hayvan barınaklarının hijyenik şartları, suni tohumlama, mera otlarından verim alınması, çiftçilerin örgütlenmesi ve hayvan pazarlanması konularında çiftçilerin eğitildiği de kaydedildi. 

Eğitime katılan bayanlardan Mevsim Halitoğlu ise hayvancılık alanında artık erkeler kadar söz sahibi olmak istediklerini söyledi. Kendilerine verilen eğitimden oldukça memnun olduklarını belirten Halitoğlu, hizmetlerinden ötürü EZO Başkanı Nihat Çelik'e bayan çiftçiler adına teşekkür etti.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 13:52:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?