22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERCİŞ - VAN

Bereketin semboli asırlık oyun

Erciş ilçesi Nişancı köyü sakinleri, kuzuların sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini asırlardır 'Köse' isimli oyunla kutluyor. 

Yüzyıllar önce yaşadıklarına ve gittikleri her yere bereket getirdiklerine inanılan "Köse" isimli şahıs ile hanımı ve bir arkadaşlarının canlandırıldığı oyunda giydikleri ilginç kıyafetlerle maniler söyleyip evleri gezen gençler, topladıkları un, yağ, şekerden daha sonra helva yapıyor. Oyunda evleri dolaşarak gıda maddesi toplayan Köse'nin eşini kaçırmaya da çalışan gençler, oyun sonunda birlikte halay çekiyor. 

100 haneli köylerinde sergilenen orta oyununun çok eskilere dayandığını söyleyen Salih Yiğit, "Atalarımızın bizlere miras bıraktığı bu geleneği biz gençler sürdürüyoruz. Köse aslında bir çobandır. Uğradığı her eve bereket getirirmiş. Baharın müjdecisi ve kuzuların sağlıklı doğumunu da sembolize eden oyunu çocuklarımıza da öğretiyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2007 Pazartesi 12:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rahmi adalı IP: 195.49.218.xxx Tarih : 9.06.2007 17:58:25
bu siteyi görünce bazı şeyleri yeniden hatıladım.çocukken oynadığımız oyunlar,satranç(kışık)ve uzun tatlı sohbetleri özledim .bir çok geleneğimizi kaybettik fakat bu yazıyı okuyunca "köse" gibi nice oyunların olduğunu,tarihimizden gelen komşuluk,arkadaşlık,dosluk gibi önemsediğimiz şeylerin daha bitmediğini görünce çokkk ama çok sevindim..Nişancı köyündeki arkadaşları kutlarım.ve bizlere örnek olmasını dilerim.