Erzincan'da besicilikle uğraşan vatandaşlar, bir taraftan yaklaşan kurban bayramında hayvanlarını pazara çıkarmanın telaşını, bir taraftan da emeklerinin karşılığını alamayacakları endişesini yaşıyor.
Aylarca yetiştirdikleri kurbanlıkları bugünlerde pazara çıkaran besiciler, yaklaşık 4 ay boyunca yetiştirdikleri hayvanları değerinde satamamak ve zarar etmek korkusunu taşıyor. Kurban bayramı için yaptıkları besinin risk taşıdığını ve Erzincan'daki birçok besicinin bu sebeple zarar ettiğini dile getiren besici Enver Başakın, kurban için 50 adet besi hayvanı aldığını belirterek, "Maddi olarak önemli bir borcun altına girdik. 4 aylık besi döneminde ailemizden çok hayvanlarla ilgilenmek zorunda kalıyoruz. Besi süresinde bir hayvanın telef olması durumunda tüm karımızın uçup gitme riski var. Hayvanların günlük, yem, ilaç, elektrik, su gibi giderleri için ortalama 200 YTL harcıyoruz. Buna karşılık bu kadar eziyetin karşılığını alamamaktan korkuyoruz. Bu yıl çok sayıda besi ahırı boş kaldı. Bu işten eskisi gibi para kazanamıyoruz" diye konuştu.
Doğudaki besiciliğin yüzde 70'inin kurbana yönelik yapıldığını ifade eden Zirve Tarım Hayvancılık Danışmanlık Hizmetleri Anonim Şirketi'nde görev yapan Hayvan Besleme Uzmanı Ziraat Mühendisi Ferdi Kaygısız, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde besicilik dendiğinde kurban besisinin akla geldiğini belirterek, "Kurban için yapılan besi sayısı fazla olunca bu dönemde yapılan besinin elde kalma riski, kurbandan sonra et tüketimindeki düşüş, buna bağlı olarak fiyatlarında aşağı düşmesi besicileri zora sokuyor. Besicilerimizin, kurban besiciliğinden çok ete yönelik besiciliğe yönelmesi, kısa süreli ve verimli besicilik yöntemleriyle daha karlı besi yapmaları en doğrusu. Kurban besisi yapanlar en az 10 ay besi yaptığı hayvana bakıyor. Böylelikle maliyeti artıyor. Besideki karlılığı artırmanın en kolay yolu beslediği hayvanı en kısa sürede elinden çıkarmaktan geçiyor. Bilinçli olarak yapılan kısa süreli beside daha fazla et verimi almak mümkün. Besicilikte doğru beslemenin önemi burada ortaya çıkıyor. Doğru beslemek, çok yem yedirmek değil, hayvanın ihtiyacı olan besin maddelerini doğru zamanda, doğru ölçülerde verebilmektir. Doğru beslemede yem maliyetleri düşeceği için karlılık artacaktır. Bu konuda ilimizdeki besicilere her türlü teknik desteği ücretsiz veriyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi :
19 Aralık 2006 Salı 14:31:00