20
Mayıs
2024
Pazertesi
ERCİŞ - VAN

Erciş lahanasına rağbet büyük

Van'ın Erciş ilçesinde yetişen 10-12 kilogramlık lahanalara Bitlis'in Ahlat ilçesindeki vatandaşların büyük ilgi gösteriyor. 

Erciş'ten getirilerek Ahlat'ta satılan ve turşuluk olarak alınan lahanaların ince yapraklarının ise sarmalık olarak kullanıldığı belirtildi. Erciş İlçesi'nde lahana yetiştiriciliği yapan Ömer Taş, 17 yıldır Erciş'te lahana yetiştiriciliği yaptığını söyledi. 

Hemen hemen her yıl kamyonlara yükleyerek Ahlat'a getirdiği 10-12 kilogramlık lahanaların tanesini 2-3 YTL'den sattığını ifade etti. İlk söküm olduğu için bu lahanaların genelde sarma için kullanıldığını anlatan Taş, "Erciş lahanasının lezzetini bölgede herkes bilir. Zaten Erciş lahanası varsa başka lahana asla tercih edilmiyor. Van, Ağrı, Bitlis, Muş, Siirt, il ve ilçelerinde lahana için çok rahat pazar buluyoruz. Özellikle turşuluk olarak kullanılan lahanalar yöremizin vazgeçemediği sebzelerin başında geliyor. Bunu bildiğimizden dolayı kamyonlarımıza yüklediğimiz lahanaları yakın il ve ilçelerde satarak geçimimizi temin için çalışıyoruz" dedi.
Kamyondan lahana satın alan Emin Demir isimli vatandaş ise, kış hazırlığında lahananın önemini çok iyi bildiklerini belirterek, "Erciş lahanasını ilçede hepimiz biliriz. Özellikle ilçemizde lahana ile yapılan ve kışın çok tüketilen yerel bir yemeğimiz olan "Çorti" ancak Erciş lahanası ile güzel olur. Sindirimi kolaydır. Ayrıca turşu, salamura, sarma olarak ta tüketiyoruz. Erciş Lahanası Ahlat'ta çok rağbet görüyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 12:41:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?