18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERCİŞ - VAN

Erciş'te 2 trilyon değerindeki borular çürümeye terkedildi

Van’ın Erciş İlçesi’nde 10 bin konutun ısıtılması amacıyla başlanan, ancak daha sonra vazgeçilen "Jeotermal Merkezi Isıtma Sistemi Projesi" için satın alınan 2 trilyon değerindeki özel çelik kaplama borular çürümeye terk edildi.

İlk etapta 10 bin metresi yer altına döşenen ve ancak daha sonra jeotermal bir kaynak bulunamadığı için projede 30 bin metrelik kısmının bırakıldığı ve borulardan bir bölümünün de yeterli korunma sağlanmadığı için çalındığı belirtildi.

Projeye daha önce vefat eden eski Belediye Başkanı Ebubekir Çiftçi zamanında başlandığını ifade eden Erciş Belediye Başkanı Bülent Erdinç, jeotermal projesinin başından beri yanlış yapıldığını, buna rağmen elde kalan boruların şehrin içme suyu şebekesinde değerlendirileceğini kaydetti.

İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Taşkapı Köyü sınırlarında MTA tarafından 7 yıl önce vurulan sıcak su sondaj kuyularından olumlu sonuç alınmaması üzerine projeden vazgeçildiğini söyleyen Başkan Erdinç, "Jeotermal projesi başından beri yanlış yapılmıştır. Sıcak su rezervi tespit edilmeden borular satın alınmış ve ilçe girişinden başlanılarak 10 kilometre özel çelik kaplı borular yer altına döşenmiştir. Bizler belediyeye geldiğimizde boruların bir bölümü vatandaşlar tarafından yerlerinden alınarak amaç dışı kullanılmıştı. Geriye kalan boruları ise Biriket Fabrikası ile terminal binasının arkasında bulunan belediyeye ait arsaya istif ettik. Bu borular belediyemize bağlı ’Van-Tur’ şirketine ait. Boruların satılması amacıyla da bir çok girişimde bulunduk. Ancak modelin eski olması nedeniyle satışını gerçekleştiremedik. Üzerindeki özel alaşımın güneş ve soğuktan dolayı zarar görmesi karşında eldeki boruları şehrin içme suyu şebekesinde kullanmayı düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan jeotermal projesi için satın alınan boruların şimdiki değerinin 2 trilyon lira dolayında olduğu kaydedildi.

NİHAT ÇAVUŞOĞLU-VAN (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2003 Salı 00:00:12
Güncelleme :12 Ocak 2004 Pazartesi 19:01:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?