19
Mayıs
2024
Pazar
ERCİŞ - VAN

Erciş'te şarbon alarmı

Tekeveler Mahallesi’nde İlhami Kaya isimli şahısa ait iki adet inekte şarbon mikrobunun görülmesi ve ölmesi yetkileri harekete geçirdi. İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerince ölen hayvanlardan alınan örneklerin Van’da incelenmesinin ardından hastalığın kesinleştiği kaydedildi. Bu arada ölen hayvanların çukur kazılarak kireçlenip gömüldüğü belirtilirken, mahalleye hayvan giriş çıkışları da ikinci bir açıklamaya kadar yasaklandı.

Erciş İlçe Tarım Müdürü Mahmut Nedim Çelik, hastalığın bulaştığı tahmin edilen mahallede mera ve otlakların dezenfekte edildiğini ve ayrıca bin adet büyükbaş hayvanın veteriner hekimler tarafından aşılandığını söyledi.

Şarbon, gram-pozitif, spor oluşturan bir bakteri olan Bacillus anthracis’in neden olduğu akut enfeksiyon olarak biliniyor. Hastalık doğal olarak ot yiyen hayvanlarda (koyun, keçi, sığır gibi) görülüyor. Hayvanlar şarbon sporlarının bulaştığı toprakta otlanırken hastalıkla temas ediyor. İnsanda hastalık sporlarla derinin teması veya solunum yoluyla sporların alınması sonucu oluşuyor. Kaynak çoğunlukla infekte hayvanlar veya hayvan ürünleri oluyor. İnsanda vakaların yüze 95’i deriden çizik ve yaralardan şarbon sporlarının girmesiyle oluşan deri şarbonu biçiminde gerçekleşiyor.

iha-van
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 18:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?