17
Mayıs
2024
Cuma
ERCİŞ - VAN

Kar lahana üreticisini etkiledi

Erciş İlçesi’nde tarladaki mahsulü kar altında kalan lahana üreticileri, devlet yetkililerinden yardım bekliyor. Kar ve dondan etkilenen ürünün küçük bir bölümünü kurtarabilen ve milyarlarca liralık zarara uğrayan çiftçiler, küreklerle kopartarak araçlara doldurdukları lahanaları, paraya çevirmenin telaşına düştüler.

İlçede çiftçilik yapan üreticilerin büyük bir bölümünün geçim kaynağı arasında bulunan beyaz lahanaların, kar yağışıyla birlikte hasat edilememesi, çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirdi. İlçedeki lahana üreticilerinden ancak yarısının ürününü sattığını, buna karşı kar ve dona yenik düşen çitçilerin ise, gübre ve işçilik parasını bile karşılayamadıkları belirtildi.

Tekveler Mahallesi’nde lahana üreticiliği yapan çiftçiler, soğuk havaya rağmen sağlam olan lahanaları tarladan toplayıp pazara getirmeye çalıştılar. Ailesinin tek geçim kaynağı olan ürünün bu şekilde yok olmasıyla birlikte, yılın büyük bir bölümünü aç ve sefil geçireceklerini söyleyen Metin Kızılkaya isimli üretici, "12 ayın içinde 1 ay kazancımız var. Kar yağınca lahanalar kar altında kaldı. Çocuklarımızın rızkı kesildi. Bahara kadar bekleyeceğiz. 10 dönüm lahana ektim, 1 milyar lira gübre parası verdim. Onu dahi çıkartamadım. Devlet büyüklerimizin bizlere yardım etmesini istiyoruz" dedi.

Necdet Şengül isimli üretici ise, pancarda uygulanan kota nedeniyle bu yıl lahana ektiğini, ancak kar yağışıyla birlikte ürününün tarlada kaldığını belirterek, "Zararım 15-20 milyar lira arasında. Tanesi 1 milyon 500 bin liraya satılan ürün, şimdi pazarda 500 bin lira dahi etmiyor. Gübre ve işçi parasını dahi çıkartamadım" şeklinde konuştu.
Öte yandan kar altında kalan lahanalardan ümidini kesen mağdur çiftçiler, bozulan ürünü tarlalarda hayvanlar için yem olarak bıraktı.

erciş
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 11:41:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?