23
Mayıs
2024
Perşembe
ERCİŞ - VAN

Kırgızistan'daki halk darbesine destek

Van’ın Erciş İlçesi Ulupamir köyünde yaşamlarını sürdüren Türk vatandaşı Kırgız Türkleri, ana vatanları Kırgızistan’daki halk tarafından yapılan darbeyi desteklediklerini belirtti.
Kırgızistan’daki sivil darbe tüm dünyada olduğu gibi 1986 yılında Türkiye’ye göç ederek Van’ın Erciş İlçesi’ne yerleşen Ulupamirli Kırgız Türkleri’ni de yakından ilgilendiriyor. Türk vatandaşlığına geçen Kırgızlılar, ülkelerindeki sivil darbeyi yerinde ve olumlu bulduklarını belirtti. Kırgızistan’ın Rusya’dan ayrılmasından sonra Cumhurbaşkanı olan Askar Akayev’in ülkenin kalkınması için hiçbir olumlu adım atmadığını belirten Salih Sancaktar, halk tarafından seçilecek yeni başkanın ülkenin gelişmesine katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Sivil darbeyi sevinçle karşıladığını kaydeden Sancaktar, ancak Türklere ait işyerlerindeki yağmalamayı üzüntü ile izlediklerini belirtti. Sancaktar, "Kırgızistan halkı Türk halkını çok seviyor. Bizler de ülkemizden gelerek buralarda yaşıyoruz. Bu gibi darbelerden sonra maalesef böyle olaylar oluyor. Kırgızlılar sadece Türkler olduğu için işyerlerini yağmalamıyorlar. Eğer Avrupa’daki ülkelerinde böyle bir yatırımları olsaydı onlara da olabilirdi. Ancak yinede bu yapılan yağmalamanın yanlış olduğunu söylüyoruz" dedi. Bu arada, köyün ileri gelenlerinden Hacı Muhammed Ulu da, önce Türkiye vatandaşı olduklarını belirterek, devrik lider Akayev ile şimdiki durumu değerlendirdi. Aksakal Muhammed Ulu, "Bizler buradaki Kırgızlar olarak ana vatanımızdaki darbenin sükunet içinde bitmesinden yanayız. Hiç kimsenin burnu bile kanamasın. Ancak sonuçta halkımız kazansın" diye konuştu. Öte yandan, Ulupamir köyündeki elektrik arızası nedeniyle enerji alamayan köylüler, gelişmeleri televizyonlardan izleyemediklerini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2005 Cumartesi 14:41:48
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 17:58:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zeynep atlı IP: 85.97.244.xxx Tarih : 25.04.2005 11:07:07
mrb kent haber sizlere çok teşekkür eder başarılerınızın devamını dilerim ben lise son sınıfta okuyorum.köyümü çok özledim.türkiyeyei çok seviyorum herkese slnm