22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERCİŞ - VAN

Kırgızlı kardeşlerden sanatın incelikleri

Van'ın Erciş ilçesi Ulumapir köyünde yaşayan Kırgız asıllı Muhammet Ekber ile Abdulmelik Kutlu kardeşler, Erciş Meslek Yüksek Okulu (MYO) öğrencilerine sanatlarının inceliklerini öğretiyor. 

1978 yılında Ruslar'ın Afganistan'ı işgal etmesi sonucu ailesiyle birlikte Türkiye'ye getirilen Kırgızlı sanatçı kardeşler, başta Afganistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yaptıkları çalışmalarla ilgili sergi açtıklarını belirtti. 

Heykeltıraş Muhammet Ekber Kutlu (55), kendisi ve ressam olan kardeşi Abdulmelik Kutlu (53) ile birlikte Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Erciş MYO'da okutman olarak görev yaptıklarını söyledi. Kabil Kültür Merkezi mezunu olduklarını söyleyen Muhammet Ekber Kutlu, 500'e yakın eserlerinin bulunduğunu belirterek, "Heykeltıraş ve resme olan sevgimiz Pamir Yaylası'nda başladı. Ardından Pakistan'da sanat hayatına devam ettik. İlk sergimizi Pakistan'ın Gilgit şehrinde açtık. Dönemin valisi ve komutanı tarafından bize ödül verildi. Zamanın Afganistan Cumhurbaşkanı Davut Han tarafından altın madalyayla ödüllendirildik. Türkiye'ye göç ettikten sonra Van YYÜ Güzel Sanatlar Bölümü'nde işe başladık. Açtığımız sergiler ve yaptığımız çalışmalarla birlikte kendimizi kanıtladık. Ardından, Ankara, Mersin ve Fransa, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde sergiler açtık. Eserlerimiz Avrupa'da uluslararası başarı elde etti. Bu arada, Avrupalı gazeteciler tarafından incelenen eserlerimiz belgesel filmlere konu oldu. Şu an Erciş MYO'da öğrencilere sanatımızın inceliklerini öğretiyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 12:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?