Van'ın Erciş ilçesindeki önemli tarihi yapılardan birini teşkil eden Erciş Kalesi, göl sularının yükselmesi ve yetkililerin ilgisizliği sonucu gün geçtikçe yok olmaya yüz tutuyor.
İlçeye bağlı Çelebibağı beldesinde Van Gölü'nün kuzeyinde bulunan ve etrafı tamamen göl suları ile çevrilen Erciş Kalesi'nin ayakta kalan son burcu da yok olmayla karşı karşıya kaldı. Göl suların yükselmesinden ötürü çoğu zaman ulaşımın kayıkla yapıldığı Erciş Kalesi, Kanunu Sultan Süleyman'ı da konuk etmiş. Tarihi Erciş Kalesi hakkında bilgi veren Sanat Tarihçisi Evren Bingöl, Erciş'in önemli yerleşim merkezlerinden birinin Erciş Kalesi ve çevresi olduğunu belirtti.
Kaynaklara göre kalenin İlhanlılar döneminde Vezir Taceddin Ali Şah tarafından yaptırıldığını anlatan Bingöl, "Kale, daha sonraki dönemde Erciş'e yerleşen Selçuklu, Karakoyunlu, Safevi, Osmanlı gibi önemli medeniyetler tarafından da kullanılmış ve geliştirilmiştir. Osmanlı hükümdarlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın Irak seferi öncesinde kalede bir hafta süreyle misafir olarak kaldığı da bilinmektedir. İnsanlar 1841 yılında göl sularının aşırı yükselmesi sonucu kale ve çevresini terk ederek, daha kuzeydeki bugünkü Erciş'e yerleşmişlerdir. 1841 yılından günümüze kadar gerek doğal, gerekse beşeri unsurlardan dolayı bir enkaz halini alan Erciş Kalesi'nin mimari dokusu hakkında önemli bilgileri de birkaç eserden öğrenebilmekteyiz. Matrakçı Nasuh'un "Beyan-ı Menazil-i Irakeyn" adlı eserinde kalenin bir minyatürü çizilmiştir. Bu minyatüre bakarak kale yerleşimi ve çevresi hakkında önemli bilgiler almaktayız. Diğer önemli bir eser de Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" adlı eseridir. Evliya Çelebi bu eserinde, kalenin kayalık bir tepe üzerinde bulunduğu, sur duvarlarının genişliğinden, kale içindeki mimari eserlerden ve bir limandan bahsetmiştir" dedi.
![]() |
![]() |