28
Mayıs
2024
Salı
GEVAŞ - VAN

Akdamar Adası'na turist akını

Gevaş İlçesi'nde bulunan ve Akdamar Adası ile aynı ismi taşıyan kilise ziyaretçilere kapalı olmasına rağmen, yine de turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanların başında yer alıyor. 

Türkiye'nin turist çeken merkezlerinden biri olan Akdamar Kilisesi, Van'a gelen turistlerin gözde ziyaret yeri. Yaklaşık 1 yıldır restorasyon çalışması devam eden kilisenin, ziyaretçilere kapalı olmasına rağmen kente gelen yerli ve yabancı turistlerin yüzden 95'i burayı ziyaret ediyor. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk sordukları ve ziyaret etmek istedikleri yerin Akdamar Kilisesi olduğunu ifade etti. 

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası üzerine Vaspurakan Hanedanı'ndan Kral 1. Gagik tarafından M.S. 915-921 yılları arasında inşa edilen kilisenin içi freskler, dış duvarlarıysa rölyeflerle süslüdür. Bu rölyeflerde Adem ile Havva, Yunus Peygamber, İbrahim Peygamber'in oğlu İsmail'i kurban edişi, Davut ve Golyat gibi İncil'den alınmış hikayeler tasvir edilmektedir. Ayrıca yine dış duvarları çepeçevre dolaşan resim yazısı şeklinde asma friz ve bölgede yaşayan hayvanlara ait yüksek kabartmalar şaşırtıcı bir güzelliğe sahiptir.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 11:47:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?