18
Mayıs
2024
Cumartesi
GEVAŞ - VAN

Bakan Yıldırım Akdamar'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Anadolu'da bulunan tarihi ve kültürel zenginlikleri teker teker ortaya çıkararak insanlığın hizmetine sunmayı amaçladıklarını belirterek, "Amacımız bu kültür değerlerimizi gerek yurt içinden, gerek yurt dışından gelecek misafirlere sunmaktır" dedi.

Van'da dün Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlamalarına katılan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, gezi ve incelemelerini sürdürüyor. Bakan Yıldırım, sabah saatlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AkP) Van Milletvekili Hacın Biner, Van Valisi M. Niyazi Tanılır ve beraberindeki bakanlık bürokratlarıyla birlikte Gevaş İlçesi'nde bulunan tarihi Akdamar Adası'na gitti. İl Özel İdare'ye ait tekneyle adaya gelen Bakan Yıldırım, ilk olarak restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Akdamar Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.

Van Müze Müdür Vekili Ahmet Mete Tozkoparan'ın kilisenin tarihiyle ilgili bilgilerini dinleyen Yıldırım, daha sonra çalışmalar hakkında müteahhit firma yetkililerinden de bilgi aldı. Akdamar Kilisesi önünde gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan Bakan Yıldırım, ilk kez buraya geldiğini söyledi. Hangi dinden, hangi medeniyetten olursa olsun amaçlarının Anadolu'dan günümüze kadar gelen tüm tarihi ve kültürel varlıklara sahip çıkmak olduğunu belirten Yıldırım, onları tüm insanların hizmetine sunmanın da hükümetin öncelikli konuları arasında olduğunu söyledi.

Akdamar Kilisesi'nin restorasyonu için Kültür Bakanlığı tarafından tüm maliyetleri karşılanmak üzere kaynak aktarımı sağlandığını da dile getiren Yıldırım, "Arkadaşların burayı orijinal hale getirmek için hiçbir masraftan kaçınmadıklarını gördük. Aldığımız izahatlarda beni tatmin etti. Amacımız bu kültür değerlerimizi gerek yurt içinden gerek yurt dışından gelecek misafirlere sunmaktır" dedi.

"İNANÇ VE KÜLTÜR TURİZMİNİ GENİŞLETMELİYİZ"

Bu yörelere farklı bir turizm anlayışını yerleştirmek ve Türkiye'de hakim olan güneş, kum ve deniz turizmini inanç ve kültür turizmi olarak genişletmek kararlığında olduklarını söyledi. Yıldırım "Anadolu'muz buna benzer birçok tarihi ve kültürel zenginliklerle adeta dolu vaziyettedir. Bunları teker teker gün yüzüne çıkarıp insanlığın hizmetine sunmak bizim amaçlarımız arasındadır" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, 'Bölgede devlet eliyle restore edilen ilk Ermeni Kilisesi burada ve yaşanan ulaşım sorunuyla ilgili bir çalışmanız olacak mı?' sorusuna Bakan Yıldırım, "Denizcilik kutlamalarını bu yıl Tatvan ve Van'da gerçekleştirdik. Bunun amacı da Van Gölü'ne dikkat çekmek ve daha etkin kullanılmasını sağlamaktır. Bunu yaparken de tabi ulaşımla ilgili Van ve Bitlis Valiliği ile ilgili müşterek çalışmalarımız var. Bu bağlamda da 4 yolcu teknesi 2'si Tatvan, 2'si Van'da bağlanmak üzere getirdik. Bunların işletmelerini de valiliklerimiz gerçekleştirecek. Amacımız bu Van Gölü'nün ulaşımda daha etkin kullanımı sağlamaktır. Aynı zamanda da yörenin tarihi ve turistik zenginliklerini daha iyi imkanlarda gidip gelmesine imkan sağlamaktır" diye konuştu.

Bakan Yıldırım ve beraberindeki heyetle birlikte Akdamar Adası'ndaki gezisinin ardından Gevaş merkezinin girişinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Kümbeti'nde de incelemelerde bulundu. Yıldırım, Edremit İlçesi Polis Dinlenme Kampı'nda devam eden Optimist Yelken ve diğer aktiviteleri izliyor.

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 18:30:46
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 15:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?