18
Mayıs
2024
Cumartesi
GEVAŞ - VAN

Balıkçılar 'barınak' istiyor

Van Gölü’nde inci kefali balığı avlanma yasağının başlamasıyla birlikte, Gevaş'ın Uysal Beldesi’nde balıkçı tekneleri göle demir attı. Balıkçılar, gölün tuzlu ve sodalı suyunda çürümeye terk edilen tekneleri için yer istiyor.

Van Gölü’nün sodalı sularında yaşayan endemik tek balık türü olan inci kefalinin, bu yıl 15 Nisan-30 Haziran 2005 tarihleri arasında avlanma yasağının başlamasıyla birlikte Dereağzı, Altınsaç ve İnköy Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi’ne bağlı 32 balıkçı, barınakları olmadığı için teknelerini gölün Dereağzı Köyü sahiline yaklaşık 500 metre kala demirledi. Göle demir atan bazı teknelerin dalgalar sonucu kıyıya vurduğunu söyleyen 10 yıllık balıkçı Faruk Yadigar, bunları traktörler yardımıyla karaya çektirdiğini ifade etti. Yadigar, "Balıkçı barınma yeri olmadığı için teknemde 15 bin YTL değerinde maddi hasar meydana geldi. Şuan da kıyıda benim teknemin dışında hasar gören 2 tane daha var. Maddi durumum iyi olmadığı için teknemi yapamıyorum. Ancak barınma yeri olsaydı teknelerimiz de zarar görmezdi, biz de maddi sıkıntıya düşmezdik" dedi.

Dereağzı, Altınsaç ve İnköy Köyleri Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mirza Teran ise, yetkililerin uyarıları üzerine kış balıkçılığına başladıklarını ve çok karlı olduğunu söyledi. Kış balıkçılığının kendileri için bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Teran, "Fakat bizim kooperatif olarak büyük bir sorunumuz var. Balıkçı barınağı olmadığı için tekneler suda parçalanıyor. Geçen sene büyük bir dalga çıktı ve teknelerin çoğu kıyıya vurdu. Böylelikle teknelerimizde de büyük zararlar meydana geldi. Barınak olmadığı için, çok zorluk çekiyoruz. Bu konuyu defalarca yetkililere ilettik; ama gereken yapılmadı. Kooperatif olarak barınak yapılmasını istiyoruz. Eğer bizler için bir balıkçı barınağı yapılmadığı takdirde kış balıkçılığını bırakacağız" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Gönül Saniye Özok, ise, tekne ruhsat teskerelerini kontrol etmek ve av yasağı kontrolleri için Dereağzı Köyü’ne geldiklerini ifade etti. Teknelerin çok zarar gördüğünü ifade eden Özok, "Van Gölü’nde bir balıkçı barınağının olmayışı, kış balıkçılığı yapanları dalgalara karşı korumasız bırakıyor. Balıkçı barınağı için zamanla projeler hazırlanmış, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle hayata geçirilememiş" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2005 Çarşamba 12:08:06
Güncelleme :15 Mayıs 2005 Pazar 15:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?